En både billigere og behageligere screeningmetode kan blive fremtidens måde at undersøge tarmkræft på. Et nyt forskningsprojekt skal undersøge effekten.

Ved at sluge et kamera på størrelse med en fiskeoliepille kan du blive screenet for tarmkræft.

Et forskningsprojekt, som blandt andre sundhed.dk står bag, skal den kommende tid teste en række personer for at se, om det er en metode, der kunne blive et alternativ til kikkertundersøgelsen.

»Målet med projektet er at finde en mere patientvenlig metode. Det er vigtigt, at vi hele tiden udnytter den nye teknologi til at gennemføre diagnosticering af tarmkræft. Kamerapillen er et eksempel på, hvordan ny teknologi kan reducere sygdom og omkostninger i sundhedsvæsenet,« siger Jens Stenbæk, bestyrelsesformand for sundhed.dk.

Hvis den nye metode virker, kan borgerne se frem til at blive undersøgt for tarmkræft på en langt mere behagelig måde. I dag benytter hospitalerne sig af kikkertundersøgelser for at undersøge, om en person har tarmkræft eller ej. Er du mellem 50-75 år bliver du automatisk inviteret til en undersøgelse hvert andet år, men for mange borgere er det et tilbud, de takker nej til.

Mest af alt fordi det kan være en ubehagelig og besværlig oplevelse for borgeren. Kamerapillen er derimod er smertefri metode, fordi den nemt kan glide gennem systemet og tage mere end 400.000 billeder af tarmenes inderside. Derudover er kamerapillen også en billigere måde at undersøge folk på, fordi det kan foregå i hjemmet og ikke på hospitalet.

»Vi tror på, at vi kan få undersøgt langt flere folk, fordi det er en smerte- og risikofri screening. Det er vigtigt, at vi får fanget mulige kræfttilfælde og få igangsat en behandling,« siger Jens Stenbæk.

Foreløbig skal 250 testpersoner de kommende uger deltage i forsøget. Til oktober vil yderligere 3.000 borgere fra Fyn blive indkaldt. Jens Stenbæk håber på, at forskningsprojektet viser, at det er en sikker måde at screene på. så det kan indføres i hele landet.

»Forhåbentlig kan det spredes til andre steder, men vi må respektere den test, der kører. Der skal være sikkerhed for, at det er en valid metode, og det er en ordentlig screening, hvor vi ikke overser noget, inden vi sætter det i gang i en større skala,« siger han.

Foruden sundhed.dk står Odense Universitetshospital, Region Syddanmark og tyske Corporate Health bag projektet.