____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Førende slanke-eksperter bekriger hinanden på Facebook.

Er det sundt at spise smør og Kærgården eller ej?

Sundhedsstyrelsen og ernæringsekspert Per Brændgaard mener nej, mens læge Arne Astrup og ernæringsekspert Christian Bitz mener ja.

Danmarks førende slankeeksperter er dybt uenige om, hvilke metode der bedst hjælper de overvægtige af med de overflødige kilo, og nu er uenigheden ført til åben krig på Facebook.

Arne Astrup og Christian Bitz mener ikke, vi tager skade af at spise mættet fedt, mens Per Brændgaard med Sundhedsstyrelsen i ryggen mener, at flydende margariner er vejen frem.

Parterne markedsfører hver deres slankemetode, og i august måned gik de i flæsket på hinanden i BT. Her kritiserede de modpartens slankebøger og ditto metoder. Bitz og Astrup anklagede Brændgaards 'Små skridt' for at vildlede de overvægtige, mens han på sin side betegnede deres 'Verdens bedste kur' som fup.



Og nu er den gal igen.

Denne gang startede slagsmålet, da cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard sammen med syv andre ernæringseksperter sendte en skriftlige klage til DR over forbruger-programmet 'Madmagasinet Bitz og Frisk', hvor Christian Bitz er den ene vært. Her anklager de programmet for at være vildledende, fordi smør og Kærgården nævnes som det sunde valg frem for flydende margariner med højt indhold af umættet fedt. De sidstnævnte fedtstoffer er dem, som sundhedsstyrelsen anbefaler i de officielle kostråd.

- Seerne af programmet efterlades med det indtryk, at smør og Kærgården er de sunde valg af fedtstoffer, hvilket de facto er ukorrekt. Og hertil kommer, at programmet i sin 'analyse' meget bevidst kun inddrager hårde margariner – og udelader de bløde og flydende margariner med et højt indhold af umættet fedt, som de nye danske og nordiske kostråd netop anbefaler - i stedet for smør og Kærgården. Og det må siges at være både fatalt og uetisk, skriver de otte ernæringseksperter.Sagen er blandt andet omtalt i Politiken.

Forleden bragte metroexpres så en artikel, hvor Brændgaard blev anklaget for at være betalt af margarine-giganten Unilever, som producerer Becel - et produkt, som han ved en tidligere lejlighed havde anbefalet som et sundt alternativ til smør. Her fremgår det blandt andet, at Brændgaard har løst opgaver for Unilever og i den forbindelse har modtaget knap 60.000 kroner.

Det fik Arne Astrup til at skrive en opdatering på Facebook med link til artiklen og kommentaren: 'Per Brændgaard vil jo også gerne "have smør på brødet"'

Brændgaard på sin side går til modangreb på sin profil. Han forsøger at modbevise historien fra metroexpres og siger, at angrebet er en 'hævnaktion'

- Dagens historie i metroxpress ligner en ren hævnaktion, fordi jeg har anfægtet en uetisk adfærd hos andre ernæringsprofessionelle. Der er tale om en fortsat manipulation med virkeligheden, som er åbenlyst styret. Jeg vil stædigt holde fast i retten til at forsvare sandheden, også selvom sensationshungrende journalister gør mig til genstand for ren fiktion,' skriver han blandt andet.

Han forklarer videre, at han Becel ikke har bedt ham om eller betalt ham for at klage over indslaget i DR, og at han kun har nævnt Becel, fordi han i to gang er blevet bedt om at nævne sunde alternativer til mættet fedt.

- Vi var i alt otte, der klagede, og det var ikke mig, der tog initiativet til det. Jeg gad egentlig ikke, men jeg syntes simpelthen, at det var for langt ude til at tie stille. Det var heller ikke mig, der tog initiativ til at nævne Becel. Det var DR, der pressede mig til at nævne et konkret fedtstof, der er sundere end smør, Kærgården og stegemargarine til at smøre på brød, skriver han videre.

Astrup svarede fredag morgen igen ved at linke til en videnskabelig artikel med ordene:

- Meningerne om mættet fedt er fortsat delte: Efter min opfattelse er der eksperter som nægter at acceptere at vi har været gale på den, og så er der andre som helst vil se én synder. Men biologien er mere kompliceret end som så.