wrfhgr
Brændgaard
Ernæringsekspert Per Brændgaard Mikkelsen er røget ud i en åben konfrontation med kollegerne Arne Astrup og Christian Bitz på Facebook. (Arkivfoto) Foto: Nils Meilvang
Arne Astrup og Christian Bitz fotograferet i forbindelse med udg
Christian Bitz og Arne Astrup er dybt uenige med Per Brændgaard i, hvorvidt det er skadeligt eller ej at spise smør og Kærgaarden. (Arkivfoto) Foto: Marie Hald
Førende slanke-eksperter bekriger hinanden på Facebook.

Er det sundt at spise smør og Kærgården eller ej?

Sundhedsstyrelsen og ernæringsekspert Per Brændgaard mener nej, mens læge Arne Astrup og ernæringsekspert Christian Bitz mener ja.

Danmarks førende slankeeksperter er dybt uenige om, hvilke metode der bedst hjælper de overvægtige af med de overflødige kilo, og nu er uenigheden ført til åben krig på Facebook.

Arne Astrup og Christian Bitz mener ikke, vi tager skade af at spise mættet fedt, mens Per Brændgaard med Sundhedsstyrelsen i ryggen mener, at flydende margariner er vejen frem.

Parterne markedsfører hver deres slankemetode, og i august måned gik de i flæsket på hinanden i BT. Her kritiserede de modpartens slankebøger og ditto metoder. Bitz og Astrup anklagede Brændgaards 'Små skridt' for at vildlede de overvægtige, mens han på sin side betegnede deres 'Verdens bedste kur' som fup.

Arne Astrup og Christian Bitz og Peter Brændgaard


Og nu er den gal igen.

Denne gang startede slagsmålet, da cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard sammen med syv andre ernæringseksperter sendte en skriftlige klage til DR over forbruger-programmet 'Madmagasinet Bitz og Frisk', hvor Christian Bitz er den ene vært. Her anklager de programmet for at være vildledende, fordi smør og Kærgården nævnes som det sunde valg frem for flydende margariner med højt indhold af umættet fedt. De sidstnævnte fedtstoffer er dem, som sundhedsstyrelsen anbefaler i de officielle kostråd.

- Seerne af programmet efterlades med det indtryk, at smør og Kærgården er de sunde valg af fedtstoffer, hvilket de facto er ukorrekt. Og hertil kommer, at programmet i sin 'analyse' meget bevidst kun inddrager hårde margariner – og udelader de bløde og flydende margariner med et højt indhold af umættet fedt, som de nye danske og nordiske kostråd netop anbefaler - i stedet for smør og Kærgården. Og det må siges at være både fatalt og uetisk, skriver de otte ernæringseksperter.

Sagen er blandt andet omtalt i Politiken.

Forleden bragte metroexpres så en artikel, hvor Brændgaard blev anklaget for at være betalt af margarine-giganten Unilever, som producerer Becel - et produkt, som han ved en tidligere lejlighed havde anbefalet som et sundt alternativ til smør. Her fremgår det blandt andet, at Brændgaard har løst opgaver for Unilever og i den forbindelse har modtaget knap 60.000 kroner.

Det fik Arne Astrup til at skrive en opdatering på Facebook med link til artiklen og kommentaren: 'Per Brændgaard vil jo også gerne "have smør på brødet"'

Brændgaard på sin side går til modangreb på sin profil. Han forsøger at modbevise historien fra metroexpres og siger, at angrebet er en 'hævnaktion'

- Dagens historie i metroxpress ligner en ren hævnaktion, fordi jeg har anfægtet en uetisk adfærd hos andre ernæringsprofessionelle. Der er tale om en fortsat manipulation med virkeligheden, som er åbenlyst styret. Jeg vil stædigt holde fast i retten til at forsvare sandheden, også selvom sensationshungrende journalister gør mig til genstand for ren fiktion,' skriver han blandt andet.

Han forklarer videre, at han Becel ikke har bedt ham om eller betalt ham for at klage over indslaget i DR, og at han kun har nævnt Becel, fordi han i to gang er blevet bedt om at nævne sunde alternativer til mættet fedt.

- Vi var i alt otte, der klagede, og det var ikke mig, der tog initiativet til det. Jeg gad egentlig ikke, men jeg syntes simpelthen, at det var for langt ude til at tie stille. Det var heller ikke mig, der tog initiativ til at nævne Becel. Det var DR, der pressede mig til at nævne et konkret fedtstof, der er sundere end smør, Kærgården og stegemargarine til at smøre på brød, skriver han videre.

Astrup svarede fredag morgen igen ved at linke til en videnskabelig artikel med ordene:

- Meningerne om mættet fedt er fortsat delte: Efter min opfattelse er der eksperter som nægter at acceptere at vi har været gale på den, og så er der andre som helst vil se én synder. Men biologien er mere kompliceret end som så.

SMS

Tophistorier

Fransk skuespillerinde blev beskyldt for affære med Brad Pitt: Nu er hendes kæreste rasende
Den franske skuespiller Marion Cotillard sættes i forbindelse med Brad Pitt efter bruddet med Angelina Jolie. Men hendes mand tager hende i forsvar og skyder med skarpt mod pressen. (Arkivfotos. Det er Brad Pitt og Angelina Jolie til højre.)

Fransk skuespillerinde blev beskyldt for affære med Brad Pitt: Nu er hendes kæreste rasende

Familie og venner tog gribende afsked: Hanne Bech Hansen døde 'pludseligt'

Familie og venner tog gribende afsked: Hanne Bech Hansen døde 'pludseligt'

Hemmeligheden bag sejren: Derfor vandt Wozniacki finalen
Caroline Wozniacki var aggressiv i sine returneringer, og det gav pote for danskeren, der søndag morgen dansk tid vandt WTA-turneringen i Tokyo.

Hemmeligheden bag sejren: Derfor vandt Wozniacki finalen

Annette Heick: Danskerne kaffe-hygger 'for meget' - og møder for sent op

Annette Heick: Danskerne kaffe-hygger 'for meget' - og møder for sent op

Van der Vaart scorede for første gang: FCM tævede Horsens i målorgie
Rafael van der Vaart (tv) scorede sit første Superliga-mål, da FCM slog AC Horsens 5-2.

Van der Vaart scorede for første gang: FCM tævede Horsens i målorgie

Nu får lakridspiben en anden lyd: Her skal du være 18 år for at købe lakridsen
Rundspørge om Lakridspiber 1

Nu får lakridspiben en anden lyd: Her skal du være 18 år for at købe lakridsen

Hele verden så billedet af Omran: Nu har seksårig amerikaner givet ham et hjertevarmende tilbud
Five-year-old Omran Daqneesh, with bloodied face, sits inside an ambulance after he was rescued following an airstrike in the rebel-held al-Qaterji neighbourhood of Aleppo, Syria August 17, 2016. Picture taken August 17, 2016. REUTERS/Mahmoud Rslan EDITORIAL USE ONLY.NO RESALES.NO ARCHIVES TPX IMAGES OF THE DAY

Hele verden så billedet af Omran: Nu har seksårig amerikaner givet ham et hjertevarmende tilbud

Ung pige styrtet ned fra skrænt - kørt væk i ambulance

Ung pige styrtet ned fra skrænt - kørt væk i ambulance

Hitter på Facebook