En årelang kamp for at få fjernet en grim gammel slæbebåd ud for Amager Strandpark i København fortsætter. Til stor gene for både lystsejlere og badegæster.

I årevis har den gamle rustne slæbebåd, Idun, været en torn i øjet på både myndigheder, politikere og de mange københavnere, der hvert år går en tur eller tager en dukkert ved Amager Strandpark.

Først fordi den lå ulovligt i vandkanten ved Amager Strandpark og efter manges mening var både grim og udgjorde en risiko for miljøet. Så kom en storm forbi og gjorde slæbebåd til 'ubåd', og de seneste godt to år har båden ligget og skæmmet den populære strandpark som et potentielt farligt vrag.

Artiklen fortsætter under billedet:

Slæbebåden ud for Amager Strandpark fra en anden vinkel.
Slæbebåden ud for Amager Strandpark fra en anden vinkel. Foto: Claus Øster
Vis mere

»Jeg synes, det er en øjebæ og en skændsel. En bunke rustent affald, som ligger og skæmmer på en fin strand, hvor vi alle nyder at komme. Den ligger jo også lige i indsejlingen til Sundby Sejlforening, og hvis man ikke er kendt i området og kommer sejlende i mørke, risikerer man altså at sejle direkte ind i vraget.«

Det siger regnskabschef John Torp til BT. Han er selv lystsejler og har en båd i Kastrup Havn. Han kommer jævnligt forbi vraget, og for nylig talte han med sin søn om, at de to måske selv kunne flytte det, hvis bare de kunne få nogle til at betale, hvad det koster at fjerne det. Sønnen er dykker, og John Torp mener godt, han kan skaffe de remedier, der skal til for at bjærge vraget. Derfor tænkte far og søn, at det kunne være en sjov fælles opgave at prøve og se, om de kunne fjerne vraget.

Men selv om det er tydeligt for enhver, at båden aldrig kommer til at sejle igen, er det faktisk lidt af et sisyfosarbejde at få den fjernet. Et problem, som har fulgt den forhadte slæbebåd en stor del af dens otium ved Amager Strandpark.

BT skrev første gang om båden tilbage i 2014, fordi den lå ulovligt ankret op. Ejeren sejlede derfor båden frem og tilbage tæt på badeanstalten Helgoland for at undgå henstillingerne fra forskellige myndigheder, som helst så båden sendt til skrotning.

Det var både Amager Strandpark, Københavns Kommune og Kystdirektoratet, der forsøgte at få ejeren til at fjerne båden.

Men hver gang en myndighed gik ind i sagen, flyttede ejeren båden nogle få meter, så den lå i en anden myndigheds farvand. Da kommunen bad ham fjerne båden, sejlede han endnu et stykke ud, så båden vuggede i nationalt farvand og dermed blev Kystdirektoratets hovedpine. Og så tilbage igen og forfra.

»Han kunne sejle mellem myndigheder, så ansvaret hele tiden flyttede sig,« sagde den daværende bestyrelsesformand for Amager Strandpark, Jakob Næsager, til BT i 2014.

Artiklen fortsætter under billedet:

Sådan så slæbebåden ud i foråret 2014 efter en storm. Båden har tidligere givet store problemer for både Københavns Kommune og bestyrelsen i Amager Strandpark, og her godt to år senere ligger vraget stadig ved strandparken.
Sådan så slæbebåden ud i foråret 2014 efter en storm. Båden har tidligere givet store problemer for både Københavns Kommune og bestyrelsen i Amager Strandpark, og her godt to år senere ligger vraget stadig ved strandparken. Foto: Claus Øster
Vis mere

Da så stormen Carl i marts samme år gik over landet, gik det hårdt ud over den gamle slæbebåd. Båden sank og blev til et skibsvrag. Dermed skulle man tro, at problemet var løst, men nu begyndte blot en ny kamp om det gamle skib.

Selv om vraget nu ligger fast i nationalt farvand - nemlig mere end 100 meter fra land - og dermed er Kystdirektoratets hovedpine, ligger det her to år senere stadig og titter op over vandoverfladen ved Amager Strandpark.

Kystdirektoratet har meldt ejeren til politiet for at få ham til at fjerne vraget, og før der ligger en dom i sagen, har hverken direktoratet eller nogle andre lov til at fjerne det.

»Udgangspunktet er, at det er ejeren, der skal betale for at få det fjernet. Hvis han ikke kan det, må vi undersøge, hvad vi så gør,« lyder det fra specialkonsulent i Kystdirektoratet Laura Storm Henriksen, som er sagsbehandler på sagen.

»Jeg kan godt forstå, at folk synes, der er gået lang tid, men sådan er procedurerne i en retsstat. Vi må ikke fjerne vraget uden en dom,« siger hun.

Det er altså bestemt ikke kun borgerne, der er trætte af vraget. Både de kommunale politikere og statslige myndigheder har i flere omgang forsøgt at få det fjernet. Indtil videre uden held.

»Jeg er ved at blive helt hvidhåret af grå hår over den her sag. For båden flytter sig jo ikke,« siger Jakob Næsager til BT her godt to år efter, vi første gang skrev om sagen. Han er medlem af borgerrepræsentationen i København og leder af Det Konservative Folkeparti på rådhuset.

Jakob Næsager bor selv på Amager og kommer svømmer ofte ved stranden. Han får også mange henvendelser fra borgere, som er bekymrede over, at deres børn svømmer omkring vraget og endda laver hovedspring fra skroget.

Selv om sagen er strandet, fordi Kystdirektoratet ikke kan foretage sig mere lige nu, så er der - måske - alligevel godt nyt for John Torp og de 1,2 millioner andre danskere, der bruger strandparken hvert år.

Jakob Næsager ser nemlig mulighed for, at en lignende sag om skibsvrag ud for Christiania kan danne præcedens. I forbindelse med oprydningen på Christiania har politikerne nemlig besluttet, at man vil gøre noget ved de mange herreløse både i området

»Og i den forbindelse håber vi også at få ryddet op på Amager Strand,« siger Jakob Næsager og forklarer:

»Staten må gå ind og fjerne vragene og så sende regningen til ejerne. Og hvis ejerne ikke kan betale, så må staten gøre det. Det her er uholdbart. Det der med, at sagen cykler rundt mellem forskellige myndigheder, det er noget værre svineri.«