Københavnerne vågnede søndag op til massive vandmængder og oversvømmede kældre. Berlingske besøgte andelsboligforeningen Strandøstergaard, der kæmper med vandet.

»Jeg ved ikke, hvor jeg skal begynde«

Aisha Rydeng holder holder sine hænder foldet over munden. Med mørke øjne kigger hun ned i de kælderrum, nattens enorme vandmasser har gjort ufremkommelige. Hendes stemme knækker imellem sætningerne.

Hun gentager sætningen flere gange. Og det er ikke så underligt. Aisha Rydeng har en antikvitetsforretning på Strandboulevarden på Østerbro, som ligger klods op af andelsboligforeningen Strandøstergaard, hvor flere af beboerne er i gang med at tømme kældrene for vand.

Aisha Rydeng har selv to kælderrum, hun bruger som opbevaring for varerne i butikken. Det ene er slet ikke muligt at komme ind i. Det andet er dækket af en halv meter vand og helt mørkelagt.

»Det er ikke alle de bedste produkter, der står dernede, men der var alligevel mange ting,« siger Aisha Rydeng. Hun viser rundt i de forskellige kælderrum i opgangen, hvor hun har haft butik siden 1975.

VVS-mand hårdt ramt

Det er ikke kun Aisha Rydengs kælderrum, der er bukket under for vandmasserne. Hele opgangens beboere er stimlet sammen foran bygningen og i gården, hvor flere går rundt og inspicerer skaderne.

I cykelrummet er der omtrent 15 centimeters vand, vaskerummet med de store vaskemaskiner har de fået tømt, men flere af rummene står stadig under halve og hele meters vand.

Et af de hårdest ramte rum tilhører VVS-manden Torsten De Foss. I hans værksted stod vandet så højt, at døren ikke kunne åbnes. Da han endelig fik døren op kunne han konstatere, at vandet ikke har vist den mindste snert af barmhjertighed.

Dyrt værktøj, papirer, byggematerialer, stole og borde flyder rundt mellem hinanden. Det bliver dyrt, bemærker Torsten De Foss, som dog ikke har tid til at dvæle alt for længe. Han har travlt med at pumpe vand.

Vi må bede til Vor Herre

Peter Wiedmayer er også rundt for at kigge på vandskaderne. Han bor selv på anden sal, men har været i gang med at hjælpe til siden klokken otte i morges.

»Det er gået værst udover VVSeren og antikvitetsforretningen. Men det er jo også folks private ting, der er gået i stykker,« siger Peter Wiedmayer. Han er i gang med at flytte et kloakdæksel, som vandet fra et kælderlokale kan løbe ned i ved hjælp af en slange og pumpe.

Peter Wiedmayer har boet i andelsforeningen i 15 år. Sidst kældrene stod under vand var i 2010. Dengang stod andelsforeningen også overfor en massiv oprydning, rengøring og økonomisk lussing.

»Forsikringspræmien steg, så det sagde spar to. Vi måtte finde et andet forsikringsselskab. Måske sker det igen,« siger Peter Wiedmayer og proklamerer, at nu flytter han altså snart.

Både han og de øvrige beboere forstår ikke, hvorfor kommunen ikke har gjort mere for at forebygge, at Københavns kældre bliver oversvømmet. Særligt med episoden fra 2010 i baghovedet.

»Vi kan se, at kloakkerne ude ved vejen ikke bliver ordentlig vedligeholdt, og vi bliver ofte nødt til at selv at fjerne blade og andre ting, der stopper afløbene. Når man tænker på, hvor meget det koster at rydde op efter det her, er det mærkeligt, at kommunen ikke gør mere præventivt,« siger Peter Wiedmayer, mens vandet løber om fødderne på ham.

Han plukker en tomat fra en plante i gården, som trods alt har overlevet regnskyllet. Han kigger først ned i kælderen og så op imod himlen.

»Vi kan enten håbe på, at kommunen gør noget. Eller vi kan håbe på, at Vor Herre stopper med at sende vand efter os. Jeg må hellere tage i kirke næste søndag,« siger han.