Det voldsomme sommerskybrud i Danmark giver os fire milliarder kroner fra udenlandske pengetanke.

Der regnede meget mere end vand ned over hovedstaden 2. juli.

Omkring fire milliarder kroner i udenlandsk valuta tilflyder Danmark på grund af sommerens oversvømmelser - et beløb svarende til vores årlige eksportindtægter fra Portugal eller Mexico. Det skriver Politiken onsdag.

Forsikringsmæglergiganten Aon Benfield opjusterer regningen for skybruddet til fem milliarder kroner, og 80-90 procent dækkes af globale genforsikringsselskaber.

Tryg og brancheforeningen Forsikring & Pension nikker til tallet:

- Det heldige ved skybruddet er, at det var én stor begivenhed. Det er genforsikringsselskabernes mareridt, for så bliver det dyrt for dem, siger Torben Garne, underdirektør i Forsikring & Pension.

Ligesom fru Jensens kælderskader dækkes af forsikringen, er forsikringsselskaberne dækket af globale genforsikringskoncerner ved store enkeltstående skader.

Efter decemberstormen i 1999 gjorde milliarderne fra global genforsikring også et udslag på betalingsbalancen.

- Denne håndfuld milliarder har en positiv effekt for dansk økonomi. Vi får udenlandsk valuta og en højere beskæftigelse. I hovedstadsområdet har jeg svært ved at forestille mig andre lige så gode beskæftigelseseffekter, siger Torben Garne.

Særligt byggebranchen nyder fortsat godt af skybruddet.

Dansk Byggeri glæder sig da også over den opjusterede regning på fem milliarder kroner.

43 procent vil tilfalde branchen, vurderer seniorøkonom Finn Bo Frandsen - og det svarer til 3600 fuldtidsbeskæftigede.

Finn Østrup, professor i finansiering ved CBS, siger, at det gør en forskel for vækst og beskæftigelse, at selskaberne ikke selv skal punge ud for danmarkshistoriens næststørste forsikringsbegivenhed.

- Fire milliarder er et pænt beløb, i kraft af at det er udenlandsk valuta.

- Dermed kan der blive skabt endnu flere arbejdspladser, end hvis de danske forsikringsselskaber skulle dække tabet alene, fordi vi så kan importere mere og få større frihed i den økonomiske politik, siger han til Politiken.

/ritzau/