Selvom der de seneste år er lavet flere tiltag for at få kontanthjælpsmodtagere i job, så er der stadig en gruppe af mennesker, der har været på ydelsen i meget lang tid. Indvandrere er overrepræsenteret i statistikken, hvor lidt under halvdelen af langtids-kontanthjælpsmodtagere kommer fra ikke-vestlige lande.

3.400 indvandrere fra ikke-vestlige lande har modtaget kontanthjælp i mere end 10 år. Til sammenligning har 4.500 personer af dansk oprindelse modtaget samme ydelse i samme periode, skriver Politiko.

Det svarer til, at 43 procent af alle, der har modtaget kontanthjælp i mere end 10 år, kommer fra ikke-vestlige lande. 900 personer har været på kontanthjælp i mere end 20 år, hvoraf 400 er indvandrere fra ikke-vestlige lande. Det svarer til 44 procent.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kalder tallene for »skræmmende«  og mener, de er udtryk for årtiers fejlslagen integrationspolitik.

»Det er et kæmpe svigt. Et kæmpe menneskeligt svigt, som jeg ikke kan forklare, og som jeg ikke synes, man kan være bekendt. Det er mennesker, man bare fuldstændig har opgivet, bare været ligeglade med. Jeg vil tro, de primært er i de store byer. Man ved, hvem de er, men har overhovedet ikke lavet en indsats for dem. Det er et udslag af fuldstændig opgiven,« siger ministeren til Politiko.

47 procent af modtagerne af kontanthjælp, som har fået ydelsen i mere end 15 år, er indvandrere fra ikke-vestlige lande.

Troels Lund Poulsen har svært ved at forstå tallene og pointerer, at kontanthjælpen aldrig har været et sted, hvor man kan placere folk i årtier. Det er meningen, det skal være en kortsigtet løsning, indtil folk kan komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Formand  for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark, Helle Linnet, forklarer, at der kan være flere årsager til, at folk bliver fanget på kontanthjælp i en længere årrække.

»Jeg vil sige, at vi har haft nogle år hvor arbejdsmarkedet har været mere kompliceret, og det har været sværere at få fodfæste, for man har altid kunnet vælge at tage nogen, der var mere opsatte på at arbejde. Og så må man sige, at nogle har ting i deres personlige rygsæk i et omfang, der gør, at man ikke nødvendigvis siger, at de ikke er klar til arbejdsmarkedet, men at der skal mange tiltag til,« siger hun til Politiko.

Problemet er ifølge hende også, at der ikke er et alternativ til kontanthjælpen, fordi der fra politisk side ikke har været ønske om at tage stilling det problem.

Ministeren har meldt ud, at han ønsker mindst 18.000 ud af de 36.000 på kontanthjælp i arbejde indenfor tre år, og at de 10.000 til 15.000 aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere skal i job eller gøres jobparate.

En jobparat person har i udgangspunktet ikke andre problemer end ledighed og skal derfor være klar til at tage et job.

Aktivitetsparate kan derimod slås med andre problemer og skal derfor i et forløb, der kan få dem tættere på arbejdsmarkedet.

I Danmark er der ifølge Danmarks Statistik 452.548 indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande i 2016. Det svarer til 7,9 procent af den danske samlede befolkning.

I dag udgør ikke-vestlige indvandrere 34 procent af kontanthjælpsmodtagerene i Danmark.