Epidemiolog Rene Bødker fra DTU fortæller nu, at flere sygdomme og epidemier baner sig vej op fra Asien og Afrika igennem Europa op til Danmark. Nogle er farlige, andre er bare ulækre.

»Når man står op om morgen og barberer sig, er det ikke det, man ikke har lyst til at se. En orm, der slanger sig i det hvide i øjet. Og i fremtiden bliver vi måske bange for den lokale solsort, der synger i haven. Fordi man er bange for at blive smittet,« siger Rene Bødker, der ved alt om epidemier og myg.

Der er nemlig myg og virusser på vej til Danmark, nogle er allerede i Tyskland, mens andre bliver fløjet ind med turister og gennem frugt og mad, som bananer, blomster og mangoer, der kommer fra Asien og Afrika. Sammen med turisterne og varerne kommer nye myg og sygdomme til Danmark.

Der er kommet flere virusser til Europa de seneste år, og flere virusser truer også Danmark. Vi er endnu et af de eneste lande i verden, hvor et myggestik ikke er farligt. Det klør, men det sender dig ikke på hospitalet, forklarer han.

»Der er en risiko for, at det ændrer sig. Det er helt udenfor diskussion blevet et større problem med myggebårne sygdomme,« siger Rene Bødker.

Orm i øjet på vej til Danmark

En af de virusser, der er på vej til Danmark er sygdommen 'Dirofilaria repens'. Den omringer allerede Danmarks grænser fra Skandinavien og Tyskland. Den er ikke nødvendigvis farlig, fortæller Rene Bødker, men den er rimelig ulækker.

»Det er mere en skrækjagende ting,« siger epidemiologen.

Et myggestik kan give en orm, som slanger sig rundt i øjet, på offeret. Den kan også ses med det blotte øje, derfor er den temmelig ulækker. En dansker har allerede været udsat for sygdommen, hvor personen havde en orm i øjet, fortæller Rene Bødker.

Den anden virus, der har fundet sin vej til Europa og har sine øjne på Danmark, er den afrikanske sygdom Usutu. Den virus er nu i Holland og i Tyskland. Men også mange ferie-destinationer i Sydeuropa er ramt af den. Ligesom orme-virus smitter denne her også igennem et myggestik.

»Der er en diskussion af, hvor syge man bliver af den. Nogle har fået en uforklarlig hjernebetændelse, og mange af dem har været inficeret med Usutu virus. I Italien er det en del, der har været ramt. Men der er stor usikkerhed om, hvornår det skyldes Usutu Virus eller noget andet,« fortæller Rene Bødker.

 Jackeline på 26 fødte en lille dreng i Brasilien, hvis kraniet er meget anderledes end andre nyfødtes. Han har fået misdannelser efter Zika virus.
Jackeline på 26 fødte en lille dreng i Brasilien, hvis kraniet er meget anderledes end andre nyfødtes. Han har fået misdannelser efter Zika virus. Foto: NACHO DOCE
Vis mere

Sygdomme som Zikavirus, der giver misdannelser hos nyfødte, fordi deres mødre bliver smittet af det under graviditeten, kan sagtens komme til Danmark, siger Rene Bødker.

»Når folk rejser meget og kommer hjem med virus i blodet, så har vi det her problem. Der er ikke så sikkert, som vi ellers har gået og troet. Faktisk er det ret sandsynligt, at en turist vender hjem med Zikavirus, og kan smitte os andre,« siger han.

Han understreger dog også, at vi burde være i stand til at få de forskellige virusser under kontrol i Danmark. Men det kan blive dyrt for statskassen eller danskernes pengepung.

Især landbruget har været hårdt ramt allerede, danske heste, køer og får er blevet stukket af myg, der har givet dem virusser. Rene Bødker forklarer, at man for nogle år siden var nødt til at vaccinere store dele af landbruget for en virus, der kom fra Vestafrika.

En ny dokumentar, der har premiere i Danmark den 6 juli klokken 21 på Kanal 5, sætter fokus på Zikavirus og dens konsekvenser. Dokumentaren viser en ung mor, hvis barn er blevet offer for Zikavirus og en familie i Miami, der har barrikaderet sig i deres hjem, fordi familien venter et barn og frygter den virus, der kan være meget skadelig for børn. Dokumentaren er lavet af Discovery Channel og Kanal 5, der vil sætte fokus på den meget lille, men ekstremt farlige insekt.