Ny forskning viser, at kvinder har størst gavn af diabetesbehandling. Kønforskelle i behandling skal undersøges, lyder det fra overraskede forskere.

Der er stor forskel på, hvilken effekt mænd og kvinder får af ud diabetesbehandling, viser ny dansk forskning.

Det har nemlig stor betydning, om du er mand eller kvinde, når du bliver behandlet for type 2 diabetes. Kvinder lever således længere, når de sammen med en læge udarbejder et såkaldt tilpasset behandlingsprogram.

Men mens kvinderne oplever succes med behandlingen, halter mændene gevaldigt bagefter og oplever ikke samme effekt som kvinder.

Og undersøgelsen giver anledning til at overveje ændringer i måden, diabetes behandles på, lyder det fra forskerne bag.

»Vi er meget overraskede over, at der er så stor kønsforskel, når vi taler om overlevelse. Vi kan ikke sige præcist hvorfor, men vi ved, at kvinder i højere grad tager rådgivning og behandlingstiltag til sig, mens mænd er mindre bekymrede over de langsigtede konsekvenser af diabetes og mere optagede af den begrænsning i personlig frihed, som sygdommen kan betyde,« siger afdelingslæge og forsker bag studiet Marlene Øhrberg Krag.

Den store kønsforskel kan ifølge Marlene Øhrberg Krag også skyldes andre faktorer, blandt andet biologiske, sociale og kulturelle.

Det er ny forskning fra Forskningsenheden i Almen Praksis, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Diabetologia, der bringer de opsigtsvækkende resultater.

Den nye undersøgelse bygger på en undersøgelse af 1.381 personer med type 2 diabetes. De blev undersøgt seks år efter, at de fik stillet diagnosen diabetes, og de blev herefter fulgt i 13 år. Kvinder, som modtog seks års personligt tilpasset behandling, oplevede i løbet af de følgende 13 år cirka 25 procent lavere dødelighed sammenlignet med kvinder, som modtog standardbehandling af diabetes. Det samme gjorde sig ikke gældende hos mændene.