Der kommer ifølge skolelederne til at gå op til fire år, før skolereformen er fuldt implementeret.

Skoleeleverne er mandag vågnet op til en ny hverdag, som blandt andet betyder flere timer på skolen. Men der vil gå en rum tid, før de vil kunne mærke alle konsekvenser af skolereformen.

Skoleledernes formand vurderer, at der kan gå op til fire år, før reformen er fuldt implementeret.

»Al erfaring med store reformer i store virksomheder viser, at det tager mellem to og fire år. Ikke inden man får taget hul på det og kommer i gang, men inden det bliver en naturlig del af hverdagen, og de værste børnesygdomme er væk,« siger Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

Og det ville da også være urealistisk at forvente, at en så omfattende reform ville blive implementeret fra dag ét.

»Det får de konsekvenser, at folkeskolen vil forandre sig løbende over den tid, og at vi bliver dygtigere og dygtigere til at gøre de ting, vi skal. Det er ikke, fordi der sker noget katastrofalt i mellemtiden. Det er bare den udvikling, der er, og det er helt naturligt. Sådan har det altid været i folkeskolen,« siger Claus Hjortdal.

Han understreger, at en række skoler har taget hul på reformen, og at nogle er begyndt arbejdet med at etablere et samarbejde med virksomheder i lokalområdet eller begyndt at få mere bevægelse i undervisningen.

»For dem vil det ikke tage fire år. Men når vi ser på reformen som helhed vil det komme til at tage tre til fire år,« siger Claus Hjortdal.

Ifølge en rundspørge, som DR Nyheder har lavet, forventer knap 50 procent af de 296 skolelederne, der har svaret, at det vil tage »lang tid« at implementere skolereformen.

»Hele det turn-around, vi skal have lavet for lærere, pædagoger og elever, kræver en masse kompetenceudvikling, og det er ikke bare noget, man kommer sovende til på et par år,« siger Johan Rønne, der er skoleleder på Søborg Skole, til DR Nyheder.