Er du en af de lærere på Vamdrup Skole, som fremover skal arbejde 15 minutter længere hver dag? Så vil BT gerne i kontakt med dig. Fang os på Facebook, eller skriv en mail til 1929@bt.dk.

Når alle lærerne på Vamdrup Skole i Kolding Kommune - altså dem som ikke ryger - går hjem, så må de rygende lærere blive siddende et kvarter mere som en anden eftersidning. Skoleleder Per Rudbæk mener nemlig, at det kvarter står nogenlunde mål med den tid, som lærerne bruger på at ryge de to cigaretter, som de er blevet tilstået i løbet af dagen.

»Rygerne skal arbejde et kvarter mere. Hvis ikke jeg indførte det, så gør jeg forskel på rygerne og ikke-rygerne. Ikke-rygerne oplever jo, at rygerne damper af og ikke laver noget, mens de ryger,« siger Per Rudbæk til BT.

De rygende lærere må ryge to cigaretter om dagen i deres arbejdstid. De må ikke ryge på skolens område og skal bevæge sig så langt væk fra skolen for at ryge, så de ikke kan ses fra matriklen. At man ikke må ryge på skolen er ikke Per Rudbæks påfund, men en konsekvens af Kolding Kommunes rygepolitik, som trådte i kraft i 2012. Der blev det forbudt for alle på skolen - lærere såvel som elever - at ryge. Men så kom skolereformen, som tvang lærerne til at blive længere på skolens område, og Per Rudbæk tillod herefter, at rygerne måtte ryge de to daglige cigaretter et stykke væk fra matriklen. Mod altså at arbejde et kvarter ekstra.

»Jeg vil gerne behandle rygerne ordentligt. Derfor giver jeg dem dette lille smuthul, så de kan stille rygetrangen. Men jeg vil ikke give dem fordele, og det gør jeg, hvis de må holde ekstra pauser for at ryge,« siger Per Rudbæk.

- Du har været skoleleder i cirka ti år. Er det din oplevelse, at rygerne er mindre produktive på en arbejdsdag, selvom de holder rygepauser?

»Nej, sådan har jeg ikke oplevet det. Det er noget, som jeg selv har kalkuleret mig frem til må være rimeligt. Men jeg mener, at hvis ikke jeg indførte det ekstra kvarter, så ville det arbejde komme til at mangle.«

- Har ikke-rygerne brokket sig over rygernes pauser?

»Nej, det har de ikke. Jeg har heller ikke spurgt dem. Dette er opstået fordi, at lærerne som følge af skolereformen skal være på skolen fast til 15.30 hver dag og klokken 17.00 på tirsdage. Tidligere var der bedre muligheder for at tilrettelægge ens arbejde selv,« siger Per Rudbæk.

- Skal man ikke blive længere på arbejdspladsen, hvis man som ikke-ryger tager en ekstra kop kaffe? Eller måske en powernap?

»Jeg synes, det bliver hypotetisk. Det vil jeg ikke forholde mig til.«

- Men hvis nu en fast gruppe af ikke-rygere hver dag brugte et kvarters tid på at hente en is på tanken eller lignende, skulle de så ikke blive det kvarter længere?

»Jo, så ville det jo principielt være det samme. Det er jo ikke fordi, at de ryger, at de skal arbejde længere. Det er fordi, at de tager en ekstra pause, som ikke-rygerne ikke tager,« siger Per Rudbæk.

Han forklarer, at der er tale om en »gentleman-aftale«, så han går ikke rundt systematisk og kontrollerer lærernes minutter. De kan godt snyde. Men hvis han får indtryk af, at aftalen ikke overholdes, så bliver rygerne nødt til at holde op med at ryge i arbejdstiden.

Han forklarer desuden, at han ikke har oplevet klager over beslutningen fra de rygende lærere.