Folkeskoler landet over oplever i stigende omfang, at forældre tager børn med på ferier udenfor skoleferierne. Undervisningsminister Christine Antorini (S) opfordrer forældre til at tage ansvar.

Allerede inden skolernes efterårsferier bliver skudt i gang, er flere børn ofte smuttet på ferie sammen med mor og far. Det fortæller Skolelederforeningen, som mener, at visse forældre på den måde signalerer, at skolen er mindre vigtig.

- Vi oplever jævnligt, at forældre tager på ferie på et tidspunkt, fordi det passer ind i forældrenes kalender og ikke børnenes. Det sker i hele skoleåret. I oktober, november, januar og så videre. Det hober sig helt klart op om vinteren, hvor man tager på skiferie, men problemet er der hele året rundt, siger Anders Balle, formand for Skolelederforeningen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Skoleleder Lars Eg fra Mejrup Skole nær Holstebro bekræfter tendensen.

- Det er blevet mere almindeligt, at bedstefar holder sin 70-års fødselsdag på Mallorca, eller at man dropper sølvbryllupsfesten og i stedet tager familie med på ferie på alle mulige tidspunkter. Det er der kommet meget mere af, siger han og tilføjer:

- Det påvirker skolen på den måde, at læreren skal sørge for, at de fraværende elever efterfølgende bliver opdateret på de oplæg og gennemgange, eleverne er gået glip af.

Lars Eg mener, at forældre sender et forkert signal til deres børn, når man bare tager på ferie, når man har lyst. Lise Thorn, skoleleder på Vorrevangskolen i Aarhus, er enig.

- Forældre er også rollemodeller i forbindelse med fravær. De vaner og rutiner, man giver videre som forældre, er generelt meget vigtige og gælder jo også, hvis man i et unødvendigt stort omfang beder om fri til sit barn, siger hun.

Ifølge forældreorganisationen Skole og Forældre skyldes de ureglementerede ferier, at kulturen på både arbejdsmarkedet og i familier har ændret sig. Det har feriestrukturen i skolerne ikke, lyder det.

- Forældre kender generelt helt klart vigtigheden af deres børns læring og prioriterer den. Men i dag har vi et arbejdsmarked, hvor forældrenes arbejde er tilrettelagt på en anden måde end den faste struktur, som man ser i skolen, ligesom flere forældre lever adskilt. Så vi skal have samspillet mellem skole og forældre til at fungere på en bedre måde, siger Benedikte Ask Skotte, formand for Skole og Forældre.

Børne - og undervisningsminister Christine Antorini (S) har imidlertid meget lidt forståelse for forældrenes valg og opfordrer skolerne til at indskærpe, at der er mødepligt i folkeskolen.

- Reglerne er klokkeklare. Man kan ikke bare tage fri. Der skal være en helt særlig anledning, og forældre bør selvfølgelig støtte op om folkeskolen og prioritere, at deres børn får den bedste undervisning. Det gør man altså ikke ved at tage på ferie på det ene og det andet tidspunkt, fordi det lige er billigst, siger ministeren, som dermed er på linje med skolelederforeningens formand.

Han påpeger, at man skal passe på med at give børn en fornemmelse af, at skolen bare er sekundær.

- Skolen er allervigtigst, og vi har faktisk kun 200 skoledage ud af årets 365 dage, så det må kunne lade sig gøre at tilrettelægge sig ud af det, siger Anders Balle.