I dokumentarserien ’Moskeerne bag sløret’ forklarer en imam i Grimhøjmoskeen, at muslimske kvinder ikke må tage arbejde, hvor der er mænd.

Kvinder må ifølge islam ikke tage et arbejde, hvis der er mænd til stede, fordi det ikke er tilladt at sammenblande kønnene.

Sådan lyder budskabet fra en gæsteimam i Grimhøjmoskeen i Aarhus, viser skjulte optagelser fra TV 2, som indgår i dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret'.

Optagelserne er lavet i forbindelse med en prædiken i moskeen, hvor gæsteimamen svarer på spørgsmål fra tilhørerne.

Her spørger TV 2s 'muldvarp', der kaldes Fatma, om muslimske kvinder må tage et arbejde, hvor der er mænd til stede.

»Der er en søster, der fortæller, at hun har fået et arbejde, hvor der er sammenblanding af køn. Må jeg gerne acceptere det her arbejde?«, siger imamen først.

»Vi siger, at det ikke er tilladt. Det er ikke tilladt af to grunde: Det er ikke tilladt for en kvinde, der tror på Allah, at være alene sammen med en mand, undtagen når hun er sammen med en værge. På den anden side, generelt set, er det ikke tilladt med sammenblanding af kønnene,« lyder imamens svar til tilhørerne.

Udtalelserne kommer fra samme gæsteimam, som på skjulte optagelser forklarer, at muslimer skal slå deres børn, hvis børnene ikke beder, når de er 10 år gamle.

I første del af de nye optagelser høres imamen tale dansk, men senere slår han over i arabisk. Her stiller han spørgsmålet "Er det tilladt at tage imod et job uden min mands samtykke?"

Imamen svarer selv:

»Det er på ingen måde tilladt. En kone skal adlyde sin mand. Hun skal adlyde sin mand. Profeten sagde til dig, at din mand er dit paradis og dit helvede. Så adlyd ham.«

Tidligere integrationskonsulent og forfatter, Fahmy Almajid, mener ikke, at det nødvendigvis kun er imamens skyld, at muslimske kvinder ikke kommer ud på arbejdsmarkedet.

Han har kørt flere projekter for at få flere muslimske kvinder på arbejdsmarkedet, og hans erfaring er, at det særligt er mændene, der ikke ønsker, at deres koner tager et arbejde:

»Det er ikke nødvendigt, at en imam siger det, for mange har allerede den opfattelse af deres religion, altså at kvinder ikke skal arbejde. I hvert fald ikke i job, hvor de har kontakt med mænd.«

Alligevel mener han, at imamens rolle spiller ind.

»Jeg oplevede ofte som integrationskonsulent, at kvinderne ikke ville tage et arbejde, hvor de skulle være tæt på mænd. Og der er ingen tvivl om, at det segmenteres, når en imam siger det,« siger Fahmy Almajid.

Hos Grimhøjmoskeen siger talsmand Oussama El-Saadi, at han tvivler på ægtheden af TV 2's optagelser, og samtidig afviser han, at muslimske kvinder ikke må arbejde sammen med mænd.

»Vi bor i Danmark, og ifølge vores religion, skal du passe ind i det land, som du bor i. Så jeg kan ikke sige til nogen, at de ikke må gøre det (arbejde sammen med mænd, red.), for det dur ikke i Danmark. Du skal gå på arbejde, og du skal blive aktiveret,« siger Oussama El-Saadi til TV 2.

Han kan dog godt forstå, at imamen på de skjulte optagelser fortæller, at kvinder ikke må arbejde sammen med mænd, for sådan er de generelle regler i islam.

»Det er ikke hemmeligt. Hvis du stiller mig det samme spørgsmål, vil jeg svare jeg dig med de samme ting. Vi siger, at de regler, som ham der (imamen, red.) taler om, de gælder, hvis det er et islamisk land. Men i Danmark passer de her ting ikke,« siger Oussama El-Saadi.