Derfor får vi aldrig sandheden...

En sagsmappe med potentielt belastende oplysninger om erhvervs- og vækstminister Ole Sohn er på mystisk vis forsvundet fra Politiets Efterretningstjenestes arkiv.

Mappen, der indeholder efterretninger om Sohns kontroversielle fortid som formand for Danmarks Kommunistiske parti, er omtalt i flere sagsakter og er blevet højaktuel i forbindelse med hovedpersonens udnævnelse til minister, men er efter alt at dømme blevet makuleret.

Flere historikere fortæller således til BT, at de af har fået afslag på at se Ole Sohns personsag - blandt andet med det argument, at den ganske enkelt ikke længere eksisterer. Blandt dem er Bent Jensen, der som leder af Center for Koldkrigsforskning har haft såkaldt privilegeret adgang til efterretningstjenestens ellers hemmelige arkiv.

- Vi har specifikt bedt om at se personmappen på Ole Sohn. Vi får at vide, at den ikke findes, men i andre sager kan vi finde henvisninger til den, så der er slet ingen tvivl om, at den har eksisteret, siger han.

Heller ikke den såkaldte PET-kommission, der gennem flere år har haft stort set uhindret adgang til tjenestens arkiver, har været i stand til at finde den tidligere kommunistleders såkaldte personsag.


Formand for DKP

Ole Sohn var indtil 1991 formand for Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, og plejede tætte forbindelser til blandt andet Sovjetunionen og DDR, der blev anset som Danmarks fjender under den kolde krig. For nylig er det afsløret, at DKP under Sohns ledelse blandt andet modtog store beløb i sorte penge fra Moskva.

På grund af den tætte kontakt til fjenden blev den nuværende minister opfattet som en mulig trussel mod statens sikkerhed og fulgt nøje af PET. Det er de oplysninger, efterretningstjenesten indsamlede i denne forbindelse, der nu på mystisk vis er forsvundet for altid. Sagen får nu flere politikere i oppositionen til at sætte spørgsmålstegn ved grundlaget for Ole Sohns udnævnelse som minister.

Efter seneste folketingsvalg blev samtlige ministre således sikkerhedsvurderet af PET, men uden den gamle personsag har detaljerne om SF'erens fortid ikke kunne indgå i vurderingen. Detaljer, som ifølge eksperter kan være være et langt større sikkerhedsproblem end en række rockerkontakter, der efter en orientering fra PET kostede socialdemokraten Henrik Sass Larsen en forventet ministerpost.

Blandt andre koldkrigsforskeren Thomas Wegener Friis frygter således at Rusland og andre tidligere fjender vil kunne udnytte eventuelle hemmeligheder om deres samarbejde med Sohn under den kolde krig til at presse ham i det nuværende job som minister.

PET vil ikke kommentere sagen, og det er dermed umuligt at vide præcis hvornår og hvorfor Ole Sohns mappe er fjernet fra det lukkede arkiv. Meget tyder dog på, at det er sket i forbindelse med en systematisk sletning af sager om fremtrædende venstrefløjspolitikere midt i 90’erne.


Ukendte dokumenter

Hidtil ukendte dokumenter fundet i PETs arkiv af PET-Kommissionen afslører således, at ledelsen under Nyrup-regeringen beordrede så godt som samtlige mapper med potentielt belastende oplysninger om politikere destrueret.

- Alle personsager blev makuleret. Det eneste, der blev gemt, var eksempelvis nogle årsoversigter om Danmarks Kommunistiske Parti, som ikke var hemmelige. Der forsvandt rigtig mange hyldemeter materiale, siger Regin Schmidt, der er historiker ved Københavns Universitet og medlem af PET Kommissionen, der på orde fra Folketinget har gennemført den hidtil største undersøgelse af PETs arbejde under den kolde krig.

PET har overfor kommissionen forklaret, at materialet blev destrueret for at frigøre plads på hylderne, men den forklaring bestrides af flere førende historikere og koldkrigseksperter.

De mener, at PET forsøgte at fjerne beviser på tjenestens overvågning af danske politikere inden en truende uvildig undersøgelse gav udenforstående adgang til arkivet.

- I Norge havde politikerne lige nedsat den såkaldte Lund-kommission, som lavede en kritisk undersøgelse af efterretningstjenestens overvågning af politikere. Det ligger lige til højrebenet, at PET var bange for, at det samme skulle ske i Danmark og ville have beviserne af vejen. Det kan ikke bevises, men timingen i destruktionen gør, at det er en meget sandsynlig forklaring, siger Thomas Wegener Friis, der er koldkrigsforsker og lektor i historie ved Syddansk Universitet i Odense.