Skib skyld i strømsvigt på Bornholm

Energinet.dk vil kræve erstatning af det skib, der formodes at være skyld i, at strømkablet fra Sverige til Bornholm tirsdag aften blev revet over.

Det var formentlig et anker fra et skib, der rev strømkablet mellem Sverige og Bornholm over tirsdag aften.

Det er den foreløbige konklusion, som ejeren af kablet - Energinet.dk - er nået frem til. Det viser sig, at et skib cirklede over netop det sted, hvor bruddet skete på søkablet tirsdag aften, oplyser Energinet.dk. Stedet ligger 17,4 kilometer fra den svenske kyst.

- Alt peger på et brud og en kortslutning opstået efter sammenstød med et anker. Kablet er beskyttet af flere kapper og ligger gravet ned en meter under havbunden, siger pressechef Jesper Nørskov Rasmussen, Energinet.dk.

Selskabet sender nu et skib med dykker og undervandsfartøj ud for at besigtige skaderne og se efter eventuelle slæbespor fra et anker. Derefter bliver et større skib sendt ud for at hæve kablet op over havoverfladen, så det kan blive lappet.

Energinet.dk er i kontakt med det formodede gerningsskib og dets forsikringsselskab. Hvis det er et anker, der er skyld i strømsvigtet, vil Energinet.dk rejse erstatningskrav. Beløbets størrelse er endnu ukendt.

- Vi kan ikke sige, hvor stort et beløb vi vil kræve i erstatning. Men det kan godt være et millionbeløb, da det er en relativ dyr operation at hæve kablet og reparere det efter et brud, siger Jesper Nørskov Rasmussen.

Han vil ikke oplyse hvilken nationalitet, det mistænkte fartøj har.

Reparationen af søkablet går i gang hurtigst muligt. Afhængigt af vejr og skadens omfang kan kablet tidligst være repareret, testet og klar til brug i uge to i 2013.

Bornholmerne kommer dog ikke til at mangle strøm, da kraftværket Østkraft siden natten til onsdag har produceret elektricitet.

For præcis to år siden skete en lignende fejl på samme søkabel. Her var det ligeledes et skib, der var skyld i fejlen.

Jesper Nørskov Rasmussen mener dog ikke umiddelbart, man kan gøre mere for at undgå lignende fejl.

- Kablet er pakket ind og gravet ned, og det er afmærket på søkort, at man ikke må ligge for anker ved kablet. Man kan altid overveje, om vi skal gøre yderligere, men lige umiddelbart har vi ikke nogen planer, siger han.

Siden 1988 har der været fem tilfælde, hvor et skib har forårsaget brud på søkabler med elektricitet.

Lige nu på BT PLUS

Mode og skønhed
Effektivt 14 dages video trænings- program

Effektivt 14 dages video trænings- program

07/08
Mode og skønhed
Kom i form på hjul - på 8 uger

Kom i form på hjul - på 8 uger

29/04
Mode og skønhed
2,5 pct: Historisk lån på gaden

2,5 pct: Historisk lån på gaden

26/08
Mode og skønhed
Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

Slankehit: Få hurtige resultater med simple fastekure

15/08