Det kan være en vanskelig øvelse at skulle blande sin egen slikpose, når valgmulighederne synes mange og uendelige. Men de kvaler forekommer i bedste fald beskedne sammenlignet med de udfordringer, forhandlerne bag de populære bland-selv-slik butikker tilsyneladende selv har.

Her er det ikke de mange valgmuligheder, der driller, men derimod det trivielle arbejde med at betale afgifter.

I det første halvår af 2014 har Skat gennemført en landsdækkende kontrol af forhandlere, der opererer med bland-selv-slik, og den samlede opgørelse tegner et lidet flatterende billede: Ud af 75 forhandlere havde hver tredje forhandler ikke betalt sine afgifter korrekt.

Der er dog ikke tale om tilfældigt udvalgte forhandlere, så man kan ikke konkludere, at det er hver tredje slikbutik i hele branchen, der har problemer, skriver Skat i en pressemeddelelse.

»De kontrollerede virksomheder er ikke tilfældigt udsøgt, men udvalgt systematisk ud fra vores viden om branchen. Derfor kan man ikke konkludere, at en tredjedel af de danske slikforhandlere laver fejl,« lyder det fra underdirektør i Skat Preben Buchholtz Hansen i en pressemeddelelse.

Skat fortæller videre, at problemet er særlig udbredt i København. Det har dog en ikke-kriminel forklaring.

»Københavnerne unddrager sig generelt ikke skattebetaling mere end andre. Men konceptet med bland-selv slik er mere udbredt i Københavnsområdet end i resten af landet,« siger Preben Buchholtz Hansen.

Skat har i forbindelse med deres kontroller samlet opkrævet 525.000 kroner i afgifter, mens 24 af butikkerne kan se frem til bøder.

Man bebuder samtidig, at man vil holde fokus på problemet i 2015.

Skats kontrol kommer parallelt med, at Fødevarestyrelsen for kort tid siden meddelte, at der var store problemer i slikbranchen, hvor en række bagmænd importerer tonsvis af slik uden at betale afgifter.