Allerede i sommeren sidste år advarede Skatteministeriets interne revision i kraftige vendinger om, at Skat inddrev gæld ulovligt. Først 15 måneder senere blev inddrivelsessystemet EFI lukket.

Skats ulovligheder over for tusindvis af danskere kunne være stoppet langt tidligere, hvis Skatteministeriet havde lyttet til direkte advarsler fra ministeriets interne revision. Det skriver Berlingske.

De seneste uger er det kommet frem, at Skats stærkt fejlbehæftede inddrivelses­system, EFI, bryder loven på en stribe områder – blandt andet ved at inddrive gæld, som er forældet, og som Skat dermed ikke længere har krav på.

Den 8. september reagerede skatteminister Karsten Lauritzen (V) ved at lukke dele af EFI-systemet ned.

»Hverken Skat eller jeg som skatte­minister kan leve med, at inddrivelsen foregår på et ulovligt grundlag,« fastslog ministeren.

Sidste fredag blev fem chefer i Skat sendt hjem, mens Karsten Lauritzen varslede, at EFI-systemet ville blive skrottet helt.

Men skandalen om Skats ulovlige inddrivelse fra danskerne kunne være bremset langt tidligere.

Allerede i juni 2014 advarede Skatte­ministeriets Interne Revision (SIR) om, at Skat inddrev gæld, som slet ikke var rets­kraftig – altså som det offentlige ikke havde krav på, skriver Berlingske.

»SIR anser det for en væsentlig trussel mod retssikkerheden, at Skat foretager inddrivelses­indsatser på ikke retskraftige krav,« fremgår det af revisionsrapporten, der er dateret 27. juni 2014. Rapporten kigger på forhold fra 2013, da EFI blev sat i drift. Revisorerne understreger dog, at det ikke er en nærmere juridisk undersøgelse.

Årsagerne til den ulovlige inddrivelse er ifølge revisorerne blandt andet, at »nogle af kravene er delvist forældede«, og at det er uklart, »om det retlige grundlag for kravet kan dokumenteres«.

Alligevel valgte Skat og ministeriet først at lukke de fejlbehæftede dele af EFI 8. september i år - næsten 15 måneder senere. Skatte­myndighederne burde have reageret langt tidligere, lyder kritikken:

»Dette er umiskendeligt en kraftig advarsel, som en myndighed skal reagere på. Ved man, at noget er ulovligt, skal det stoppes. Det følger af grundlæggende regler og principper i vores retssystem. Forvaltningen må ikke handle imod lovgivningen,« siger Jørgen Albæk Jensen, professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet.

Lektor Sten Bønsing, ekspert i forvaltnings­ret ved Aalborg Universitet, når frem til samme vurdering.

»Hvis man er rimelig klar over, at borgerne behandles ulovligt, skal man sørge for at stoppe det med det samme. Så må man starte med inddrivelsen igen, når man har fundet en løsning. Det må vægte højere end lovens formål om at inddrive gæld,« siger Sten Bønsing.

Som Berlingske tidligere har afdækket, har Skat længe – ifølge Rigsrevisionens beretninger om EFI – været bekendt med, at der var store problemer med blandt andet at overholde forældelsesloven, der siger, at gæld som udgangspunkt forældes efter tre år. Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, har forklaret, at han først blev orienteret af sine underordnede om ulovlighederne i år.

Dette var også medvirkende til, at Jesper Rønnow Simonsen kunne blive som skattedirektør, selv om andre blev sendt hjem.

Berlingske ville gerne vide, om Jesper Rønnow Simonsen har læst de kritiske rapporter fra Skatteministeriets Interne Revision. Skat havde onsdag ikke mulighed for at svare.

At Skatteministeriet blev advaret, men alligevel lod systemet fortsætte i yderligere 15 måneder, møder skarp kritik på Christians­borg.

Merete Riisager (LA), skatteordfører for Liberal Alliance, kalder sagen »meget alvorlig«. Hun henviser til den anden store skandalesag i Skat om svindel med refusion, der kan have kostet statskassen 6,2 milliarder kroner. Også i denne sag advarede Skatte­ministeriets Interne Revision.

»Den interne revision er netop et af de værktøjer, som man har til at undersøge risici. Det er et mønster, at nogle af de røde flag, der er blevet rejst i både EFI- og refusions-sagen, ikke er blevet taget alvorligt. Enten har man ikke lyttet, eller også er advarslerne ikke kommet frem. Begge dele er lige alvorligt,« siger Merete Riisager.

Én af de danskere, som kan være ramt af Skats ulovlige inddrivelse af gæld, er klient hos advokat Carsten Bo Nielsen. Klienten ønsker ikke selv at stå frem.

Skat krævede 400.000 kroner fra klienten i form af ubetalt gæld fra 1980erne, som klienten ikke kunne betale på grund af meget lav indkomst. Klienten mente, at gælden var forældet. Derfor krævede hun sagen indbragt for Fogedretten, der i marts i år gav hende medhold, viser kendelsen, som Berlingske er i besiddelse af.

»Hvis min klient ikke havde råbt vagt i gevær og krævet sagen indbragt for Foged­retten, var hun kommet til at betale en masse penge, hun ikke skylder. Sådan er det langt fra altid. Der er mange danskere, der har en så stor autoritetstro til Skat, at de betaler med det samme,« siger Carsten Bo Nielsen til Berlingske.

Rapporten fra Intern Revision fra juni 2014 er stilet til ministeriets øverste embedsmand, departementschef Jens Brøchner. Han har dog ikke læst den pågældende rapport, oplyser Skatteministeriet. Afdelingschef i Skatteministeriet Andreas Berggren oplyser, at Skats egne jurister tilbage i 2014 var uenige med den interne revision om, at Skat brød loven:

»Havde Skat været enig med Intern Revision, havde Skat i sagens natur selv ændret sin administrationspraksis. Der var derfor behov for at konsolidere Intern Revisions udsagn meget grundigt, hvilket tager tid,« skriver han i en mail til Berlingske.

Da Skat har pligt til at sørge for, at gælden til det offentlige bliver inddrevet, skulle der tungere beviser til, før man kunne lukke EFI-systemet, begrunder han:

»Der skal ligge et mere solidt og gennemprøvet grundlag herfor end en i øvrigt udmærket revisionsrapport,« skriver Andreas Berggren.

Ud over advarslen fra juni 2014 skriver Skatteministeriets Interne Revision i 2014 og 2015 yderligere tre rapporter, som peger på forskellige problemer ved EFI-systemet. Efterhånden er beviserne på Skats lovbrud så talrige, at Skat og Skatteministeriet iværksætter en mere tilbundsgående analyse med hjælp fra blandt andet konsulentfirmaet Accenture og statens advokat, Kammeradvokaten.

»Analyserne førte som bekendt til, at den automatiserede inddrivelse i EFI blev stoppet den 8. september 2015,« tilføjer Andreas Berggren.

Men ifølge revisor og skatteekspert Thorbjørn Helmo Madsen burde man tidligere have taget initiativ til at komme til bunds i sagen.

»Det er naturligvis en pointe, at man skal have området belyst ordentligt, før man helt lukker EFI-systemet ned, men det er svært at forstå, at det skal tage 15 måneder, før man får afklaret sagen. Det havde været oplagt hurtigere at inddrage eksterne eksperter, når Skats egne jurister og ministeriets revision er uenige om så vitalt et spørgsmål,« siger han.

Skatteminister Karsten Lauritzen meddelte på et pressemøde fredag, at EFI og sidesystemet Debitormotor Inddrivelse, der samlet har kostet over en milliard kroner, skal udfases og erstattes af nye IT-systemer. I alt kan fejlene i EFI have kostet statskassen 14 milliarder kroner.