En gæld på en enkelt krone til det offentlige kan i princippet være nok til at Skat sender skyldnerens hus på tvangsauktion for at skaffe pengene. Det oplyser Skats underdirektør Søren V. Christensen i en e-mail til BT.

På grund af tavshedspligten vil han ikke kommentere den konkrete sag, hvor en borgers hus skulle tvangssælges på grund af tre ubetalte renovationsregninger, men han oplyser, at der i den type sager generelt ikke arbejdes med økonomiske bagatelgrænser.

- Der er ingen beløbsgrænse for, hvornår Skat iværksætter inddrivelse på fortrinsberettigede krav. Ved meget små beløb vil vi dog forsøge at inddrive pengene, uden at sagen overgår til tvangssalg, skriver Søren V. Christensen i e-mailen.

’Fortrinsberettigede krav’ er en betegnelse, der bruges om borgeres gæld til kommuner og forsyningsselskaber. Undlader man at betale for eksempelvis den kommunale afhentning af skrald, bliver det overladt til Skat at kradse pengene ind, og her følger man ifølge underdirektøren en helt fast procedure. Først sendes en rykker. Giver det ikke resultat, foretages der udlæg i fast ejendom. Virker det heller ikke, er næste skridt en tvangsauktion - uanset hvor lille gælden måtte være.

Det er ikke op til Skat at vurdere, om indgrebet står mål med udbyttet, for det er Skats pligt at forsøge at skaffe pengene, oplyser Søren V. Christensen.

Det forarger Hans Christian Skibby (DF), der er medlem af Folketingets Skatteudvalg og valgt i Horsens, hvor den aktuelle sag udspringer.

- En tvangsauktion er et meget voldsomt indgreb, og når det bliver brugt i småsager, kommer det nærmest til at ligne chikane. Det kan godt være, at det sker med loven i ryggen, men så må loven laves om. Alle skal selvfølgelig betale, hvad de skylder, men jeg mener, vi bør lave en bagatelgrænse for, hvornår en tvangsauktion må komme på tale. Hvis gælden til det offentlige er under den grænse, må pengene skaffes på anden vis. Eksempelvis ved at hæve næste års skatteprocent for den enkelte skyldner, som man gør i andre sammenhænge, siger Hans Christian Skibby.

Skat kan ikke kommentere, hvorfor Gert Fruelund Jensen fik modstridende oplysninger om sine ubetalte renovationsregninger i den aktuelle sag. Underdirektør Søren V. Christensen oplyser dog generelt, at det kan ske, at indbetalinger til Skat ’konteres på andre krav’, end det var tilsigtet af borgeren.

Det betyder, at borgeren uden at vide det betaler af på en helt anden gæld til det offentlige, end det var meningen. Den slags misforståelser rettes, hvis borgeren selv henvender sig, lyder det.

 

Har du selv oplevet noget lignende, så henvend dig til BT på 1929@bt.dk

Gert Fruelund Jensen fra Horsens blev chokeret, da han den 31. juli modstog et brev fra Skats advokat. Han skkyldte knap 2500 kroner for tre ubetalte renovationsregninger, og derfor skulle hans hus sælges på tvangsauktion, lød det.
Gert Fruelund Jensen fra Horsens blev chokeret, da han den 31. juli modstog et brev fra Skats advokat. Han skkyldte knap 2500 kroner for tre ubetalte renovationsregninger, og derfor skulle hans hus sælges på tvangsauktion, lød det. Foto: Bo Amstrup
Vis mere