Skat må ikke bede fem lystbådehavne oplyse navne, personnumre og andre personlige oplysninger på hver eneste, der lejer en kajplads – blot for at finde de få, Skat mistænker for ikke at betale skat. Det kaldes at gå på ‘fisketur’.

Det mener lektor i skatteret på Aalborg Universitet Thomas Rønfeldt.

- Skat skal efter min mening have en konkret person eller et selskab, de er i gang med at kontrollere, før de kan bede om oplysninger om denne person. Som jeg læser skattekontrolloven, skaber Skat på en ulovlig måde et grundlag for at starte en kontrol, men under påskud af, at de er i gang med en kontrol, siger han.

Som at hente kundedatabase

Han sammenligner det med at spørge en virksomhed om oplysninger på alle personer, der er kunder, fordi de mistænker dem for ikke at betale korrekt skat. Og det er ikke i orden, heller ikke selvom Skat har hentet den nødvendige godkendelse fra Skatterådet, vurderer han.

- Skatterådet er bare en anden administrativ myndighed inden for Skat. Jeg synes ikke, det gør nogen forskel. Skat er stadig på fisketur efter oplysninger, fastslår Thomas Rønfeldt.

Skatte-relevante data er i orden

I henvendelsen til Marselisborg Havn kræver Skat navn, adresse, telefonnummer, cpr-nummer og email på de personer, der har en bådplads i havnen. Og det er i orden, fordi oplysningerne er skattemæssigt relevante, vurderer professor i skatteret på Aarhus Universitet, Jan Pedersen.

- Dette kan have skattemæssig betydning for selskabets aktionærer, og oplysningerne kan indhentes efter skattekontrolloven, siger han.

Men når Skat også kræver oplysninger om selve bådene, mener Jan Pedersen, at relevansen kan være mere tvivlsom.

- Skat kræver imidlertid også oplysninger om bådens størrelse, havnepladsnummer og model og det er uklart, om oplysninger om havnepladsnummer i hvert tilfælde har skattemæssig relevans . Er dette ikke tilfældet, kan Skat ikke kræve oplysningerne, siger professor Jan Pedersen.

Lektor i skatteret Thomas Rønfeldt tilføjer, at Skat balancerer på kanten af loven.

- Den ligger i gråzonen. Skat har ret til at få udleveret de oplysninger gennem en tredjepart. Men de skal have en konkret sag, hvis de skal kunne få udleveret oplysninger. De må ikke bare gå på fisketur, som de har gjort her, siger han.

Erling Andersen, direktør for Indsats i Skat, skriver til BT, at Skat ikke har overtrådt nogen regler. Med Skatterådets tilladelse må Skat gerne hente oplysninger om unavngivne personer og lystbådehavne til kontrol af skatteligningen. Og hvis Skat i løbet af undersøgelsen får mistanke om andre forhold, der overtræder loven, må Skat gerne undersøge de forhold.

- Hvis Skat gør et såkaldt tilfældighedsfund, der giver anledning til en konkret formodet overtrædelse, som ligningen ikke er rettet imod, er der ingen hindring for, at Skat undersøger sådan et forhold eller giver oplysningerne videre til den myndighed, der har kompetencen. Dette gælder også i forhold til afgift af lystfartøjsforsikring, skriver han.