Det kan være svært at håndtere andet end sine tanker, følelser og hospitalsbesøg, når man får konstateret uhelbredelig kræft og får at vide, at man kun kan få livsforlængende behandling.

I hvert fald for 61-årige Lene Bjerregaard fra Aarhus.

I starten af december fik hun konstateret kræft på æggestokkene i stadie fire, som er det mest fremskredne stadie. Kræften har spredt sig, og den er så alvorlig, at lægerne kun kan tilbyde hende lindrende behandling.

Lene Bjerregaard er især mærket af den kræft, der sidder på hendes lunger, da det giver hende mange smerter. Hun får hver dag store mængder smertestillende medicin, og hun kan ikke sove, hvis ikke hun får morfin.

Derfor synes hun, at det er »helt grotesk«, at hun skal bruge dele af sin sidste tid på at finde en bunke gamle regnskaber og bilag frem fra gemmerne til Skat, fordi der angiveligt er sket en fejl med et fradrag, hun har fået i flere år.

»Jeg bliver rigtig, rigtig ked af det, for samtidig med at jeg skal forholde mig til, at jeg højst sandsynligt ikke bliver rask af det her, så er der nogen, der står og banker mig oveni hovedet og siger, at jeg bare har at finde det og det frem til dem, og det kan jeg bare slet ikke forholde mig til lige nu. Det er fuldstændig absurd,« lyder det fra Lene Bjerregaard.

Ingen forståelse eller hjælp

De sidste 20 år har Lene Bjerregaard drevet sin egen arkitektvirksomhed. Hun har selv stået for alt - deriblandt regnskaber og selvangivelser, hvor hun mange år i træk har fået et fradrag for efteruddannelse.

Sidste år havde Skat dog ændret i selvangivelses-formularen, så i august - lang tid før hun blev syg - skrev Lene Bjerregaard til dem for at finde ud af, hvordan hun skulle få fradraget igen i år.

Svaret fra Skat kom først flere måneder senere. Myndigheden havde set på hendes selvangivelser for de sidste par år og fundet ud af, at der tilsyneladende var sket en fejl med fradraget, så der skulle laves nye skatteberegninger for de sidste fire år.

Derfor bad de Lene Bjerregaard om at finde regnskaber og bilag fra den periode. Men Lene Bjerregaard er i mellem tiden blevet så alvorligt syg af kræft, at hun ikke har overskud og energi til at finde alt det dokumentation frem, som Skat har brug for til at lave nye skatteberegninger.

Det skrev hun til Skat i en mail. Men svaret var nedslående. Der var ingen forståelse eller hjælp at hente. Og det forarger Lene Bjerregaard.

»Jeg har altid betalt min skat, så jeg troede faktisk, de ville have forståelse for min situation. Jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at bruge min sidste tid på at finde de papirer frem,« siger hun.

Også hos Patientforeningen Danmark og Kræftens Bekæmpelse vækker Lene Bjerregaards historie harme. De mener, at myndigheder bør tage større hensyn til personer, der står i en svær situation eller er alvorligt syge.

»Der er jo ingen tvivl om, at kvinden står i en rigtig svær situation, og jeg håber, at Skat gør alt, hvad de kan, for at hjælpe hende. Generelt er det vigtigt for mennesker, der er syge, at offentlige myndigheder, i det omfang det er muligt, udviser forståelse for, at sygdom kan gøre livsvilkår trange. Der kan derfor være et udpræget behov for hjælp og rådgivning og om muligt dispensationer for regler, der som udgangspunkt skal overholdes,« siger Natasja Espeløv Balslev, der er jurist hos Kræftens Bekæmpelse.

Underdirektør i Skat Preben Kristiansen kan ikke kommentere den konkrete sag. Han mener dog, at Skat bestræber sig mest muligt på at tage hensyn til deres kunders situation.

»Det eneste, jeg kan sige, er, at jeg vil opfordre denne her borger og alle andre borgere til at have en dialog med os og vende tilbage, hvis man har nogle ønskelige forhold til den måde, vi behandler sagerne. Vi prøver på alle mulige måder at differentiere i forhold til vores borgere og skatteydere, efter den situation som de er i. Det er faktisk noget, vi arbejder meget intensivt med i de her år - at sætte kunden i centrum, som vi kalder det,« siger Preben Kristiansen til bt.dk.

Læs også: