Cannabis kan blive alternativet til medicin som tramadol. Men Lægerforeningen minder om ukendte risici.

København. Lægerne mangler virksomme lægemidler, der samtidig er uden bivirkninger, til patienter med kroniske smerter.

Den problematik står endnu klarere, efter at Lægemiddelstyrelsen har besluttet at sætte smertestillende medicin som tramadol under skærpet opsyn.

Det siger næstformand i Lægeforeningen Michael Dupont.

- Vi kan komme til at stå i det behandlingsmæssige problem, at vi mangler nogle præparater, der ligger mellem de helt milde håndkøbspræparater som Panodil og så morfin, siger han.

Tramadol anvendes til patienter med stærke smerter. Men medicinen er blevet kritiseret for at være langt mere afhængighedsskabende, end der har stået på pakkerne.

Det har nu fået Lægemiddelstyrelsen til at skærpe opsynet med medicinen.

Brugen af den vil dog ikke forsvinde, vurderer Michael Dupont.

- Jeg tror ikke, at brugen vil forsvinde. Problemet er, at vi har meget få alternativer lige til de patienter, der får tramadol, siger han.

Det er særligt patienter med kroniske smerter, som rygsmerter og gigtsmerter, der har brugt tramadol.

Fra 1. januar 2018 får nogle af dem dog et muligt alternativ, når en forsøgsordning med medicinsk cannabis starter.

- Det kan være, at det bliver chancen for cannabis, siger Michael Dupont, der dog også advarer om, at man kan få samme problem med cannabis, som man har set med tramadol.

Problemet er, at den medicinske brug af cannabis ikke har været igennem de samme medicinske test som øvrigt smertestillende medicin på markedet.

Samtidig er systemet ikke indrettet til at teste for afhængighed som en bivirkning, man tester for, forklarer Michael Dupont.

- Det system, vi har til indberetninger af bivirkninger, tager ikke højde for de bivirkninger, der kommer, når man stopper med præparatet, siger Dupont.

Tramadol har været på markedet i Danmark siden 1990'erne og sælges under flere forskellige navne, herunder Dolol, Nobligan og Mandolgin.

Men det er først efter advarsler fra smerteklinikker i medierne over sommeren, at medicinen er kommet under opsyn. /ritzau/