Skånske politikere opfordrer Danmark til at hjælpe til med at udgrave det, der kan være den vigtige middelalderby Falsterbo. De henviser til, at byen er fælles kulturarv, idet den i middelalderen var dansk.

Skåne er gammelt dansk land, og derfor har Danmark også en interesse i at lede efter fortidsminder på den anden side af Øresund.

Sådan lyder budskabet fra en række lokalpolitikere i skånske Vellinge Kommune, der har henvendt sig til Danmark med en forespørgsel om, hvorvidt Danmark vil hjælpe med at finde midler til at udgrave det, der kan være resterne af den engang så vigtige middelalderby Falsterbo, skriver Berlingske.

Henvendelsen fra de fire, lokale partier blev sendt til minister for nordisk samarbejde Manu Sareen (R), i slutningen af 2012, mens Danmark havde formandskabet i Nordisk Ministerråd. De spurgte til, om Danmark i sin rolle som formand ville arbejde for, at ministerrådet gennem nogle af dets programmer kunne give støtte til udgravninger og undersøgelser af fortidens Falsterbo.

Manu Sareen har for nylig svaret svenskerne med besked om, at de for eksempel kan søge Kulturkontakt Nord om midler. Han nævner ikke et ord om direkte dansk støtte.

Det gør han heller ikke over for Berlingske. Han oplyser dog gerne, at »udgravningerne af middelalderbyen i Falsterbo lyder spændende«. Ikke mindst »fordi de nordiske lande har en lang fælles historie«.

Svenskerne kan ifølge Manu Sareen også prøve at henvende sig til deres egen minister for nordisk samarbejde, Ewa Björling, nu da Sverige netop har overtaget formandskabet for Nordisk Ministerråd.

Formanden for det ene af de fire partier, Rolf Erichs fra Nya Listan, noterer sig svaret fra Manu Sareen. Men han håber stadig, at Danmark vil give midler til udgravninger af middelalderens Falsterbo på halvøen Skanør, hvor det store Skånemarked blandt andet foregik. På markedet blev der handlet sild til hele Europa, og markedet var en af Danmarks allerstørste indtægtskilder.

- Vi henvendte os til Manu Sareen for at finde ud af, om ministerrådet ville hjælpe, eller alternativt om Danmark ville være interesseret i at støtte. Det er jo vores fælles fortid, siger Rolf Erichs, hvis parti sammen med de tre øvrige partier udgør et mindretal i Vellinge Kommune.

- Måske findes der måder, den danske stat kan støtte på. Måske er der fonde eller stiftelser, hvorfra der kan afsættes penge til det her. Det kommer til at blive dyrt. Der er mindst 4.000 kvadratmeter, der skal undersøges.

Men virker det ikke underligt, at svenskere beder danskere om at støtte udgravninger i en svensk by, når Sverige selv er et rigt land?

- Jo, men målet er det vigtigste for os. Når vi nu ved, at byen var dansk på den tid, er det oplagt at høre, om danskerne vil være med, siger han.

Hvis det er så vigtigt, hvorfor betaler Vellinge eller Stockholm så ikke selv?

- Der har ikke været den store interesse fra nogle af stederne, siger han.

Historieprofessor Dick Harrison fra Lunds Universitet går skridtet videre og taler om en slags stockholmeri, der kan føre til, at det gamle Falsterbo ender med ikke at blive undersøgt og udgravet.

Arkæologer kom på sporet af middelalderbyen sidste forår i forbindelse med en nødudgravning på en mark, hvor en bygherre gerne vil opføre en række lejligheder. Arkæologerne arbejder på en udredning til den lokale myndighed, Länsstyrelsen Skåne, der derefter skal afgøre, hvad der skal ske.

- Havde man fundet det her på en grund i Stockholm, havde man naturligvis gravet, og det var blevet direkte prioriteret. Men fordi det er fundet i en lille landsby, som tilmed var dansk, bliver det aldrig et spørgsmål, siger professoren til avisen Sydsvenskan.

- Falsterbo virker måske lille i dag, men engang var det en stor, nordisk handelsplads. Set i et kulturhistorisk og arkæologisk perspektiv er det vanvittigt at takke nej til det her.