Statens Serum Institut har ikke kunne leve op til kravet om vaccineproduktion fra blandt andet Unicef.

København: Den danske vaccinefabrik Statens Serum Institut (SSI) har ikke levet op til sine forpligtelser over for blandt andet Unicef, skriver Information.

Sidste år kunne SSI ikke levere de aftalte tuberkulosevacciner til spædbørn i 28 lande, oplyser SSI?s direktør, Nils Strandberg Pedersen.

- Langt de fleste har enten ikke fået de bestilte vacciner eller kun mindre leverancer, siger han til Information.

De manglende leverancer i 2015 drejer sig om i alt 60 millioner børnedoser af den såkaldte BCG-tuberkulosevaccine.

SSI er en af to internationale producenter af BCG, som i 2014 og 2015 ikke levede op til deres forpligtigelser.

I juli sidste år opgjorde verdenssundhedsorganisationen WHO, at Unicef manglede 73 millioner vaccinedoser ud af et behov på 180 millioner doser.

- BCG-manglen i 2014-15 var alvorlig, for det betød, at mange lande ikke var i stand til fuldt ud at vaccinere deres børn, oplyser talsmand Christian Lindmeier fra WHO til Information.

Venezuela er ét af de 28 lande, som er ramt af SSI's leveringsproblemer af BCG-vacciner.

- Det kan betyde, at vi igen vil se problemer med tuberkulose her i landet, siger formanden for foreningen af børnelæger i Venezuela, Huniades Urbina.

Ifølge SSI skyldes problemerne med leverancerne nedbrud i produktionsudstyret og et stort tab af medarbejdere efter en folketings­beslutning i 2014 om at sætte dele af vaccine­produktionen i SSI til salg.

Unicef har efter udbud nu aftalt leverancer af 400 millioner doser BCG fra 2016 til 2018 med fire leverandører. SSI er ikke blandt leverandørerne og forventer ikke at være tilbage på markedet med tuberkulosevaccine før 2017.

Den smitsomme lungesygdom tuberkulose dræber hver år halvanden million mennesker på verdensplan.

/ritzau/