En lille dreng på seks år kan kalde sig for en vaskeægte helt, efter han fredag aften kan have været med til at redde et liv.

I hvert fald formåede han at bevare sit hoved koldt og helt selv ringe efter 112, da den voksne - som han var alene sammen med - pludselig fik det dårligt.

Det fortæller operationschef Tim Ole Simonsen fra Hovedstadens Beredskab til BT.

»Det er en seksårig dreng, der var alene med en voksen, som bliver syg. Den seksårige kan selv finde ud at ringe 112, han kan fortælle, hvilken adresse han er på, at en voksen er syg og har brug for hjælp, og han kan give os de oplysninger, der er behov for, for at vi kan sende en ambulance frem til stedet. Og det, synes vi jo, er helt fantastisk,« siger han.

Han forklarer dog, at det er begrænset, hvad han helt præcist kan fortælle om sagen, da det er en privatsag, når man ringer efter 112.

»Men vi synes, det er så god en historie, at vi gerne ville dele den,« siger han.

Det var omkring klokken 21:30 fredag aften, alarmcentralen fik opkaldet fra den lille gut.

»Enten er det et udtryk for, at der er nogle voksne, der har taget sig tid til at lære drengen, hvad man skal gøre, eller at han simpelthen er på opvakt selv, at han faktisk formår at gøre det her,« siger Tim Ole Simonsen.

Da ambulancen kom frem til stedet med den lille dreng, stod det klart, at der var behov for ambulancehjælp. Operationschefen kan dog på nuværende tidspunkt ikke sige noget om den voksnes tilstand.

Han fortæller dog, at der er særligt én ting, som er vigtig, når man lærer sine børn, hvad de skal gøre, hvis de pludselig en dag står i samme situation, som den seksårige.

»De fleste ringer jo i dag fra en mobil, en smartphone, og på den skal man sørge for, at man har 1-1-2-app'en. For hvis man ringer os op fra den app, så bliver ens position og adresse automatisk sendt til alarmcentralen. Så det er første skridt,« siger Tim Ole Simonsen.

Dernæst skal man selvfølgelig lære sine børn, hvordan man får åbnet telefonen. Det kan man eventuelt gøre ved at have et spil på telefonen, som barnet gerne vil lege med, og derfor måske har en større motivation til at lære, hvordan man trykker koden.

Derudover er det ifølge operationschefen også vigtigt, at man fortæller barnet på en god og pædagogisk måde, at man skal ringe til alarmcentralen og få hjælp, hvis man er sammen med én, der kommer til skade, eller som man pludselig ikke kan få kontakt til.

»Så hent app'en, øv med dit barn, hvad man ringer op fra den, og hav en snak med barnet om, hvad man skal gøre i situationen,« forklarer Tim Ole Simonsen.

Den seksårige dreng formåede dog at lave et 'almindeligt opkald' til alarmcentralen, hvor han selv trykkede 1-1-2 på telefonen.

»I den situation kan man også tale med sit barn om, hvor man bor, hvad adressen er. Og hvis man opholder sig meget ved for eksempel sine bedsteforældre, så kan man også øve den adresse. Det er lidt en forudsætning for, at vi kan sende hjælp frem, at vi har den korrekte adresse,« siger operationschefen og slutter:

»Så det er ikke umuligt, at drengen har reddet et liv.«