Seismolog Tine Larsen, der torsdag chattede med BT’s læsere, mener, at danskerne generelt er blevet mere bevidste om jordskælv og tsunamier, og dermed undgår at blive ofre for dem.

Siden den altødelæggende tsunamikatastrofe ud for Sumatra i julen 2004, er flere danskere blevet klar over, hvor farlig tsunamier kan være. Det indtryk har seismolog Tine Larsen ved GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland), der torsdag svarede på BT’s læseres spørgsmål om jordskælv og tsunamier.
 
Ingen af spørgsmålene drejede sig om, hvordan man bedst kan sikre sig, eller hvilke varsler man skal være opmærksomme på. Og det er simpelthen fordi, at danskerne, og turister generelt, er blevet mere bevidste om naturkatastrofer, mener Tine Larsen.

- Og det er jo rigtig hensigtsmæssigt. På de billeder vi fik fra Indonesien i går (onsdag, red.), så vi for eksempel ikke nogle gå ned på stranden, da vandet trak sig tilbage. Selvom det måske er meget sjovt at kigge på de sten og fisk, der kommer til syne.

- Men de holdt sig væk, for de vidste, hvad der skete i 2004. Vi er blevet klogere og ved, at vi skal følge rådene om at søge op i højderne og generelt tage alle varsler meget alvorligt.  Det vil simpelthen redde menneskeliv for fremtiden. Det kan vi til dels også takke den øgede mediebevågenhed på emnet for, siger Tine Larsen.

Til daglig analyserer hun seismologiske data på GEUS, hvor hun også er specialist i jordskælv forsaget af gletsjerskred. Men hun snakker også med borgere, der ringer til GEUS, før de skal rejse. De frygter dog ikke tsunamier, og er samtidig også klar over, at det kan være hensigtsmæssigt at vælge hotellet oppe i højderne frem for det, der ligger nede ved stranden.
 
Til gengæld vil danskerne gerne vide noget om det område, de rejser til. Og det var også det gennemgående for mange af læsernes spørgsmål, da Tine Larsens chattede med BT’s læsere.

Du kan se den fulde chat herunder: