En mindre gruppe med høje lønninger trækker gennemsnittet op for hvor meget danskerne tjener, og mænd tjener i gennemsnit 38 kroner mere i timen end kvinder.

Lønmodtagerne på det danske arbejdsmarkeds tjente i gennemsnit 245 kroner i timen i 2013. Højtuddannede tjener generelt mere end lavtuddannede og mænd tjener mere end kvinder. Det viser statistikken over den danske lønstruktur i 2013, som Danmarks Statistik (DST) har offentliggjort fredag.

Læs også:

»Lønmodtagere på det danske arbejdsmarked tjente i gennemsnit 245 kroner i timen i 2013. 27 procent af lønmodtagerne har en timeløn på mellem 180 kroner og 219 kroner, som er det løninterval, de fleste timelønninger ligger inden for,« skriver DST.

Lønnen følger generelt uddannelsesniveauet opad.

Danmarks Statistik skelner mellem højt- og lavtuddannede på den måde, at lønmodtagere med en timeløn på under 183 kr. betragtes som lavtlønnede og lønmodtagere, der tjener over 273 kroner i timen er højtlønnede.

Læs også:

Ifølge statistikken har 25 procent af lønmodtagerne en timeløn mellem 183 og 273 kroner, 25 procent tjener mindre end 183 kroner i timen, mens 25 procent tjener mere end 273 kroner i timen.

Erhvervsfagligt uddannede over 29 år er den gruppe lønmodtagere med uddannelse ud over grundskolen, hvor færrest er højtlønnede. Samtidig har de den største andel lavtlønnede, nemlig 27 procent.

Mindre end en procent af lønmodtagere med en forskeruddannelse er lavtlønnede.

Læs også:

9,1 procent af gruppen som alene har en grundskoleuddannelse hører til gruppen af højtlønnede.

Mænd tjener generelt mere end kvinder - i gennemsnit er forskellen 38 kroner i timen udregnet ud fra fortjenesten pr. præsteret time. Dermed er der et løngab mellem mænd og kvinder på 12 procent.