Læs mere i BT mandag

Boet er langtfra gjort op i Se og Hør-sagen. Millioner af mail og sms’er ligger fortsat og venter på blive gransket af politiets efterforskere, men længe inden en dommer har talt, er mange af de sigtede i Se og Hør-sagen dømt ude af det gode selskab.

Den øverste domstol i Danmark går på torsdag ind i Se og Hør-sagen, ikke for at dømme de sigtede journalister og tidligere chefredaktører på ugebladet,  men alene for at vurdere, om politiet overhovedet må gennemgå de mobiltelefoner, computere og iPads, som Københavns Vestegns Politi beslaglagde tilbage i maj.

Læs også:

Alligevel tegner der sig allerede nu et billede af vinderne og taberne i Se og Hør-sagen.

»Da sagen rullede, udbrød der en moralsk panik, hvor nogle arbejdsgivere var hurtige på aftrækkeren for at vise handling. Der var massiv fordømmelse i pressen, og både forskere og politikere var stort set enige om, at de alle havde gjort noget meget ulovligt, og at Qvortrup var den største skurk,« siger medieprofessor Frands Mortensen fra Aarhus Universitet.

»Lad os nu se, hvor lang tid der går, før Henrik Qvortrup er tilbage,« sagde journalist og samfundsdebattør Gretelise Holm til Information i maj på spørgsmålet, om der fandtes korkpropper i branchen.

Læs også:

Der skulle gå et halvt år. Fra han forlod Teglholmen med en fyreseddel fra TV2, til han i november underskrev kontrakt med MetroXpress, hvor han fra februar skal være politisk analytiker.


En høj pris

Selvom Henrik Qvortrup i dag nægter at kalde vejen tilbage let, så betaler hans efterfølger på posten som chefredaktør på Se og Hør, Kim Henningsen, uomtvisteligt en højere pris af den menneskelige slags. Endnu har han været for syg til at lade sig afhøre af politiet, og det kommer først til at ske, når hans psykiater siger god for det.

Læs også:

Qvortrup og Henningsen er to af de i alt otte personer, som er sigtet på ottende måned efter paragraffer som bestikkelse og hacking, der kan give op til seks års fængsel. Som chefredaktører på Se og Hør var de begge - ifølge BTs dokumentation - vidende om, at den såkaldte tys-tys-kilde leverede strengt fortrolige kreditkort-oplysninger om kendte mennesker fra 2008 til 2011.

Selvom den menige journalist Kasper Kopping ifølge eget udsagn blot handlede på ordre fra netop chefredaktører, så blev han også bedt om at gå, da det kom frem, at han sammen med kollegaen Ken B Rasmussen havde haft den primære kontakt til tys-tys-kilden.

Læs også:

Mens de faglige konsekvenser er til at få øje på, er de retslige mere uklare. Hvad bliver det til, spørger mange. Svaret er, at en eventuel retssag  ligger langt ude i fremtiden, måske helt ude i 2016.

Fordi alt det materiale, som politiet beslaglagde i maj hos Aller Media, endnu befinder sig bag en låst dør på politigården i Albertslund hos Københavns Vestegns Politi.

Læs også:

Indtil nu har Aller Media fægtet med kildebeskyttelsen og nægtet politiet adgang til materialet med en begrundelse om, at politiet i så fald får adgang til oplysninger om kilder, som er blevet lovet kildebeskyttelse, da de i sin tid har givet ugebladet informationer. Tvisten har været for byretten, siden landsretten, og på torsdag skal sagen for Højesteret.

LÆS MERE I BT MANDAG - eller opret abonnement på BT PLUS og læs hele artikelpakken