'Kræft er kun noget, der rammer gamle mennesker.'

Sådan lyder en udbredt opfattelse hos befolkningen, men faktisk er der hver dag tre-fire danskere mellem 15 og 39 år, der bliver ramt af den frygtede sygdom.

Kræft blandt unge er forbundet med tabuer og manglende opmærksomhed, og det har initaitivet 'Ung Kræft' sat sig for at sætte fokus på. Her skal en ny kampagne øge opmærksomheden omkring, at unge også bliver ramt af kræft.

Under hashtagget #delditar opfordres unge med kræft i denne uge til at dele billeder på de sociale medier, der viser ar på krop og sjæl efter en kræftsygdom. Alt sammen for at nedbryde tabuer og skabe sammenhold.

Ung Kræft blev til i 2007 via en række unge, der på et fynsk rehabiliteringscenter fandt ud af, at de ikke var alene med kræftsygdommen. De henvendte sig til Kræftens Bekæmpelse, der valgte at støtte idéen om et fællesskab for unge kræftramte.

I dag har projektet fået vinger og er blevet en underafdeling til Kræftens Bekæmpelse. Unge kræftramte mødes over hele landet og hjælper hinanden igennem de barske udfordringer, som et kræftforløb medfører.

- Alle unge skal vide, at vi findes, og at der findes tilbud for unge mod kræft, siger lederen for projektet, Tina Brændgaard.

Nedenfor møder du en række personer, der har valgt at stå frem og vise, at kræft også kan ramme unge - og give ar på både krop og sjæl.

Er du også blevet ramt af kræft i en ung alder? Og har du lyst til at fortælle din historie? - Så kontakt BT på phan@bt.dk

Foto: Anne Mie Kirk
Vis mere

”Jeg hedder Johan. Jeg er 28 år. Jeg er flymekaniker i Flyvevåbnet. Jeg har haft brystkræft.”

- Mit kræftforløb var egentlig ret kort. Jeg gik til lægen første gang i marts i år og blev sendt på hospitalet. Fra starten april til midten af maj var jeg igennem tre operationer og mistede mit venstre bryst. Det var heldigvis uden kemo, fordi de nåede at fjerne det hele, fortæller Johan og fortsætter:

Gift i kun 10 timer: Se bryllups-videoen der får hele verden til at græde

- Jeg har det overraskende godt på grund af en masse støtte fra familie og venner og hele Ung Kræft-projektet. Det har givet en masse.

- Jeg har valgt at stå frem for at vise, at mænd også kan få brystkræft. Jeg vidste det ikke, før jeg selv fik det. Men også for at nedbryde et tabu omkring ar. Det er ikke noget, man skal dække til, og man skal ikke være flov over at vise dem frem.

- Ung kræft-projektet har givet mig mere selvtillid, og jeg er blevet mere stolt af min krop. Jeg føler, at jeg har vundet en personlig kamp over en livstruende sygdom.

Med dette stærke billede blev Marlene Sørensen Braatz en af frontfigurerne i Ung Kræfts kampagne 'Del dit ar' i 2014. Hun var erklæret sygdomsfri, da billedet blev taget, men kræften vendte tilbage endte med at koste hende livet.
Med dette stærke billede blev Marlene Sørensen Braatz en af frontfigurerne i Ung Kræfts kampagne 'Del dit ar' i 2014. Hun var erklæret sygdomsfri, da billedet blev taget, men kræften vendte tilbage endte med at koste hende livet. Foto: Christina Sørensen
Vis mere

"Der er ikke noget at være flov over. Lad os bryde tabuet." - Marlene. 27 år. Brystkræft med spredning.

Sidste år i juni opdagede jeg en knude. Ni dage efter fik jeg at vide, at det var kræft. Jeg skulle øjeblikkeligt i gang med kemobehandling og fik i alt otte behandlinger, siger Marlene og fortsætter:

- I december sidste år fik jeg fjernet begge mine bryster. Jeg havde kræft i det ene bryst, men fik at vide, at jeg på grund af et afledt gen nok også ville få kræft i det andet. Så det ene bryst er taget for at forebygge.

- Min kræft spredte sig til lymferne, som også krævede operation. I starten af 2014 fik jeg 25 strålebehandlinger, og jeg fik også at vide, at jeg var disponeret for kræft i æggestokkene. Så jeg fik også fjernet hele underlivet i sommer.

Se også: 1. november skal 29-årige, nygifte Brittany dø

- Så efterhånden er jeg blevet en kvindeskal. Det har været en vanvittig omgang med to små børn, mand og nykøbt hus. Et bryllup, der stod og ventede på os. Det var helt uvirkeligt, hvad jeg har været igennem, og det fylder stadig meget rent psykisk. Det er først nu, at jeg skal til at bearbejde det hele på den måde.

- Folk tænker ikke over, at jeg ikke kan holde til det samme som andre i min aldersgruppe. Når der eksempelvis er øjeblikke, hvor jeg skal løfte mine børn, men ikke kan, så er der forældre, som ikke forstår hvorfor, fordi jeg er ung. Derfor er det så vigtigt, at der bliver sat fokus på unge med kræft.

Foto: Maria Fonfara
Vis mere

24-årige Bjørg Malling Mortensen har haft tarmkræft. Nu lever hun med stomi.

- 16 december 2009 fik jeg konstateret tarmcancer. Det spredte sig hurtigt til lymfesystemet og leveren. På det tidspunkt gik jeg i 3 g og manglede et halvt år på gymnasiet, siger Bjørg Malling Mortensen og fortsætter:

- Jeg fik ti operationer og en masse kemo og strålebehandling plus et forssøgsstof, der faktisk reddede mit liv. Efter det brugte jeg langt tid på genoptræning, fordi jeg var så afkræftet. Jeg var så svag, så hvis jeg faldt, så kunne jeg ikke engang kravle hen til bordet og rejse mig op.

- I dag læser jeg til pædagog. Rent fysisk har jeg det rigtig godt. Jeg har fået trænet mig tilbage til en form, der nærmest er bedre, end før jeg blev syg. Selvfølgelig har jeg stadigvæk en masse skavanker, men jeg har det godt.

- Jeg har valgt at stå frem, fordi jeg gerne vil bryde tabuerne. Jeg har mødt så mange, der har overlevet kræft, som ikke tør at vise deres ar frem. Det, synes jeg, er helt forfærdeligt, for nu har vi jo kæmpet så meget for at overleve, så skal man ikke skamme sig over det, for det er et symbol på liv og overlevelse. Det er min største drivkraft