Der er store værdier i spil, når arven efter Mærsk Mc-Kinney Møller skal fordeles.

Hans personlige formue, som arvingerne skal dele mellem sig, anslås til at ligge på et sted mellem 10 og 20 mia. kr.

Det amerikanske finansmedie Forbes vurderede i 2007 Mærsk Mc-Kinney Møllers private formue til at være på 10,3 milliarder kroner.

I 2010 anslog Berlingske Nyhedsmagasin i en opgørelse over Danmarks rigeste, at Mærsk Mc-Kinney Møllers private formue udgjorde 20 milliarder kroner. Men reelt er formuen meget større.Mærsk Mc-Kinney Møller har blot sørget for at overføre den til to fonde, således at staten ikke kunne kræve boafgift af summen, da skibsrederen døde. Og det er ikke et sjældent syn, mener tidligere professor i arveret Finn Taksøe-Jensen.

- Når formuerne er så store, er det meget normalt at overføre en del af pengene til fonde, siger han.

Formue i to fonde

Derfor står der stadig en stor del af Mærsk Mc-Kinney Møllers egentlige formue i de to fonde, Familiefonden, der skal sikre slægten en sikker base, og Almenfonden, der tidligere har skænket staten store gaver.

Den samlede formue menes at være på omkring 125 mia. kr. Men af dem skulle bare de 20 mia. kr. være privat formue, ifølge Berlingske Nyhedsmagasin.

En stor del af det beløb er Mærsk Mc-Kinney Møllers egen andel af aktierne i A.P. Møller-Mærsk. De udgør 3,7 pct., til en værdi af syv mia. kr.

Mærsk Mc-Kinney Møller har også opkøbt op mod 15 ejendomme, der ligger op ad eller lige i nærheden af hans villa på Mosehøjvej i Charlottenlund. Tilsammen skulle de have en værdi af 100 mio. kr.

Læs her hvad den private formue derudover bl.a. består af:

Yachten

Lystyachten bærer navnet KLEM VIII og har kostet feinschmeckeren Mærsk Mc-Kinney Møller i omegnen af 60 mio. kr. Den er bestilt og produceret hos den finske luksusyacht-bygger Nautors Swan. Mærsk Mc-Kinney Møller købte båden til sig selv, da han fyldte 95 i 2009.

Bådens navn, KLEM, er en sammentrækning af forbogstaverne i Kirsten (datter), Leise (datter), Emma (kone) og Mærsk. Den er, som den sidste del af navnet også antyder, Mærsk Mc-Kinney Møllers ottende båd. De syv foregående har ligget i Skovshoved Havn, mens der var bedre plads til denne ottende og yderst luksuriøse yacht i Tuborg Havn. 


Bådkender Jan-Erik Messmann, der har sit eget program om både på DK4, siger om yachten:

- Nautor Swan står for utrolig kvalitet. Den er specialbestilt og lever til fulde op til Mærsk kritiske krav. Den er virkelig mega stor, det er den største liebhaver-båd i Danmark. Alene sejlene har kostet to millioner kroner. Båden har mellem fire og fem kahytter og en stor opholdsstue.

Kunst

Mærsk var en kvalitetsbevidst herre. Domicilet på Mosehøjvej var udsmykket med kunststykker, som selv de mest krænse kunstelskere med penge på lommen ville misunde i voldsom grad.

Skibsrederen havde i sit hjem originale værker af kunstnere som (ovenfor fra venstre mod højre) Picasso, Matisse, Gauguin og Delacroix, hængende. Mesterværkerne er ikke sløset sat op på væggen. 


Tværtimod tog det en mand en hel dag at sætte en korrekt lyssætning op til værkerne, så de kunne oplyses uden at lyset faldt uden for rammerne. Alene for rederens personlige glæde.

Selvom kunsten i Mærsks hjem er overdådig, så er møblerne det langt fra i samme grad. Mærsks tidligere chauffør, Erik Bergmann, berettede til BT i 2009, at rederens møbler var af god kvalitet, men langt fra at være meget dyre designergenstande. Funktionalitet var vigtigere end design for Mærsk.

Sydfransk villa

Mærsk havde også en stor sommerresidens i den eksklusive del af den charmerende sydfranske landsby Saint Paul de Vence. BT kender ikke købsværdien af villaen, men danske kilder, som BT har talt med i området, fortæller, at der er tale om en meget stor villa i den højt beliggende del af byen. Rederen inviterede bl.a. sin veninde, lensgrevinde Bente Bernstorff-Gyldensteen, på kombineret jule- og nytårsferie i sommerhuset i 2009.