Se Dansk Sprognævns liste: Her er de nye ord, vi lærte i 2013

Hvor mange kendte du?

Dansk Sprognævn har opgjort listen over de nye ord, der er føjet til danskernes ordforråd i 2013, og her optræder alt lige fra bededame til øvdagskultur.

Selfie, fotobombe, lårhul og gastroseksuel. Det er blot nogle af de nye ord, danskerne har taget til sig i 2013, og førstnævnte er hjulpet godt på vej af vores egen statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), der med sit berømte selfie med den amerikanske præsident, Barack Obama, og Storbritanniens premierminister, David Cameron, for alvor har gjort ordet til en del af danskernes ordforråd.

Dansk Sprognævn udarbejder hvert år en liste over nye ord og udtryk, danskerne har indsamlet i løbet af året. Og på listen for 2013 optræder blandt andet bededame, den kvindelige pendant til en bedemand, e-røg, der bruges om dampen fra en e-cigaret, og fotobombe, som dækker over en practical joke, hvor personer hopper ind og ødelægger andre folks billeder.

Se også: Her er billederne, der går verden rundt

Kønskrans er også kommet på listen over nye ord – afledt af sommerens debat om, om det ikke var på tide at finde et nyt ord for jomfruhinde, der i flere jordemødres øjne er misvisende.

Ordet øvdagskultur er også kommet på danskernes læber og bruges om det, at man bliver hjemme og tager sig en betalt sygedag, hvis man ikke føler sig helt oplagt til at tage på arbejde.

Se videoen: Her overrasker Joachim B. Thorning med vovet selfie-kys

Når Dansk Sprognævn opgør listen over nye ord, er det ikke ensbetydende med, at ordene optages i Retskrivningsordbogen, men det er blot eksempler på ord, nævnet indsamler i løbet af året. Det vides nemlig ikke, om ordene faktisk ender med at blive en fast del af danskernes sprogbrug, eller om de forsvinder hurtigt igen.

Da den nyeste udgave af Retskrivningsordbogen udkom i november sidste år, var det med 4.500 nye ord som blandt andet barista, fredagsbar, exitpoll, bådflygtning, bøssepar, linselus, smartphone og bonusbarn.

Her er de nye ord:

Bededame: En kvindelig bedemand.

Blodspinning: Når idrætsudøvere tapper blod og centrifugerer det, så der udskilles blodplasma, som indeholder naturlige væksthormoner. Blodet injiceres tilbage i kroppen og kan derved bruges som doping.

Blow dry-salon: Frisørsalon, hvor kunderne tilbydes forskellige føntørrede frisurer samt manicure.

E-røg: Damp fra en e-cigaret.

Fladlusdambrug: Et humoristisk ord for overskæg.

Fotobombe: En slags practical joke, hvor personer hopper ind på andres billeder og ødelægger fotoet.

Fremdriftsreform (studiefremdriftsreform): En reform af universitetssystemet, der skal sikre, at de studerende kommer hurtigere igennem studiet. Er også blevet kaldt hurtigere-ud-reformen.

Gastroseksuel: En person, der er hæmningsløst optaget af god mad.

Hackaton: En begivenhed, hvor IT-folk møder og samarbejder om eksempelvis udviklingen af apps.

Kønskrans: Et andet – og ifølge flere jordemødre mere rammende – ord for jomfruhinde. Medicinere vil hellere bruge ordet hymen.

Lårhul: Det hul, der opstår mellem lårene, når man står med samlede ben. Flere unge piger bruger lårhullet som en indikator på, om de er slanke nok.

Phablet: En blanding af en telefon og en tablet.

Rentestille: En periode uden nævneværdige renteudsving.

Selfie: Et selvportræt taget med kameraet i en mobiltelefon, som bliver lagt ud på de sociale medier.

Skammermagt: Det, at kvinder udnytter forestillingen om manglende ligestilling til at få mænd til at skamme sig.

Swippe: At overføre penge til en anden via mobiltelefonen uden brug af NemID.

Twerk: En ny form for numsedans.

Zomromcom: En romantisk zombiekomedie.

Øvdagekultur eller Øvdagskultur: Det, at man tager sig en betalt sygedag, når man føler sig uoplagt til at gå på arbejde.

Kilde: Dansk Sprognævn

Læs også: