Den 19. maj ankom den olympiske fakkel til England fra Olympia i Grækenland, og den er siden blevet fragtet rundt til hver en afkrog af Storbritannien. Lørdag kom turen til Dumbarton og Clydebank i Skotland, hvor to danskere fik den unikke ære at løbe 300 meter hver med den olympiske ild.

De to løbere var floorballspilleren Annika Bengtsson fra Frederikshavn og håndboldspilleren Søren Olsen fra Ribe-Esbjerg HH, som begge havde vundet løbeturen gennem BT og Samsungs OL-konkurrence.

For 23-årige Søren Olsen var det en meget følelsesladet dag. Han var taget til Skotland på en tragisk baggrund. Hans tvillingebror Lars faldt sidste september om få meter fra ham under en håndboldkamp i 1. division mellem Ribe-Esbjerg HH og Team Sydhavsøerne. Hurtigt stod det klart, at der var noget helt galt. Og senere samme dag blev Lars Olsen erklæret død efter en blodprop i hjertet.

Tragedien ramte hele familien hårdt, men midt i sorgen fandt tvillingernes 33-årige storebror Morten overskud til at nominere sin lillebror til at skulle løbe med faklen. Selv efter at det blev offentliggjort, at Søren havde vundet, var det stadig uvirkeligt for familien, der kæmpede med sorgen efter tabet af Lars.

Men lørdag blev det helt virkeligt, da Søren omgivet af hele hans familie og stort set samtlige borgere i den skotske landsby Dumbarton tog de første skridt på den 300 meter lange rute med en brændende OL-ild i højre hånd.

- Jeg nominerede Søren, fordi jeg håbede, at det ville give ham en positiv oplevelse i en meget svær tid. Og for at vise, at selvom der kommer hårde slag i livet, så er alt muligt, hvis man forfølger sine drømme og sine mål, sagde en meget berørt storebror Morten, der lige inden Søren løb, omfavnede sin lillebror, mens de begge kæmpede med at holde tårerne tilbage.

- Det var meget svært. Følelserne sad ude på tøjet i dag. Og jeg fik helt gåsehud, første gang jeg så Søren med OL-faklen. Og man kan tydeligt se, hvor meget det betyder for hele familien, sagde Morten.

Undervejs var der ikke andet end smil og vinken fra den 23-årige håndboldspiller, men da faklen blev givet videre til den næste i rækken, ramte en mur af blandede følelser Søren.

- Det var en helt fantastisk oplevelse. Men det er klart, at nu vælter alle følelserne frem i én, og man tænker på mange forskellige ting. Lige nu er jeg bare overvældet, sagde Søren umiddelbart efter turen.

Den anden danske løber var floorball-ildsjælen Annika Bengtsson. Hun er spilende assistent-træner i Frederikshavn Outlaws og er samtidig træner for det danske U19-landshold. Hun rundede en imponerende sæson med tre guldmedaljer (DM-guld, Guld i pokalturneringen og guld ved B-VM for U19-holdet) af med den 300 meter lange løbetur i byen Clydebank.

Også her var alle de lokale fra spædbarn til pensionist mødt op med hjemmelavede OL-fakler, britiske flag og godt humør i det gode vejr. Inden Annika blev sendt af sted ville en del af de lokale have en bid af OL-ånden, og floorballspilleren stillede op til det ene billede efter det andet. Hun havde dog ikke svært ved at finde smilet frem.

- Det er en kæmpe ære at få lov til at løbe med OL-faklen. Det er jo den største begivenhed inden for sportens verden. Og det er helt fantastisk, at så mange mennesker er mødt frem, og jeg kan godt mærke, at nu kommer nervøsiteten snigende, sagde Annika umiddelbart før, hun blev sendt af sted.

Og hænderne rystede da også, og benene var langt fra så sikre, som de plejer at være på floorballbanen, men smilet kunne ikke man ikke tørre af, og det bliver nok også svært mange dage endnu.

OL-faklens tur rundt i Storbritannien vil fortsætte indtil OL i Londons åbningsdag den 27. juli.