- Kunne det ikke godt ligne et pote-aftryk?

Sådan lyder det, når Danmarks nye 'ulve-detektiver' er i marken i det vestjyske. Her hyler ulven, og efter flere hyl og grynede billeder har foreningen Ulvetracking.dk set dagens lys. Det samme har lyd-optagelser af det, der meget vel kan være en eller flere hylende ulve i det vestjyske.

En gruppe på seks til syv vestjyske borgere, der bliver kaldt ‘ulve-detektiver’, indsamler nu informationer om ulve i Danmark, så dyrets færden kan blive bedre kortlagt. Ifølge de frivillige mangler der fakta i debatten om ulve herhjemme. Debatten har indtil nu i høj grad båret bræg af 'for' eller 'imod', og det er synd, mener Thomas Boesdal, talsmand for foreningen, der ikke er politisk.

Ulve-detektiverne fotograferer blandt andet poteaftryk og indsamler afføring og kadaver, når de er i skoven. Derudover har man haft held til at optage ulvehyl om natten. De indsamlede informationer bliver sendt til Aarhus Universitet, hvor de bliver undersøgt nærmere.



- Vi er selvfølgelig amatører, men vi mener, at der er nogen, der kan bruge den viden, som vi indsamler. Og vi bliver bedre og bedre til det, siger Thomas Boesdal til bt.dk.

Han forklarer videre, at ulve-arbejdet godt kan minde om egentligt detektiv-arbejde. Ulve er meget sky og hurtige til at forsvinde, hvis de får færden af mennesker. Men de frivillige er i løbet af kort tid blevet bedre til at spore ulven, fortæller Thomas Boesdal.

- Jeg tror, at det mest interessante er, at vi har fået bekræftet, at vi kan finde ulven - og at vi selv har lært at se forskellene på en hund og en ulv. Indtil nu har det f. eks. været et vildt-kamera, der har fanget lidt her og der, siger Thomas Boesdal til bt.dk. 

Han forklarer videre, at foreningens folk i disse tider bruger 'en del timer' om ugen på arbejdet. Nogle er i skoven hver dag, mens andre bruger weekenden på at indsamle ulve-informationer.

- Og når der er nogle, der ringer med tip, så kører vi ud og kigger, siger han.

Foreningens folk mener, at man har haft held til at fange lyden af en hylende ulv i Vestjylland. Præcis hvor lyden er blevet optaget, vil ulve-detektiverne dog ikke afsløre.



- Vi er meget afhængige af, at folk tipper os. Men det er nødt til at foregå i fortrolighed, fordi der foregår en masse politisk om det her. Så fortroligheden vil vi ikke bryde, siger Thomas Boesdal, der understreger, at de indsamlede informationer er vigtige i arbejdet med at kortlægge ulven - eller ulvenes - færden i Danmark.

Ifølge en ekspert, som TV/Midt-Vest har talt med, så kan der meget vel være tale om en ulv, som de frivillige har fået på bånd.

- Det er med meget stor sandsynlighed en ulv, man hører, siger seniorforsker Mark Desholm fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, der roser ulve-detektivernes arbejde, til tv-stationen.