En af regeringens vigtigste personer i opsynet med firmaer, banker og pengeinstitutter bliver nu trukket ind i OW Bunker-skandalen.

Fra flere sider lyder der kritik af Jakob Brogaard, der sidder i bestyrelsen for kriseramte OW Bunker, samtidig med at han har to helt centrale poster som en slags gårdvagt i den finansielle sektor i Danmark.

Han er bestyrelsesformand for Finansiel Stabilitet, bedre kendt som ’statens skraldespand for krakkede banker’. I juli blev han desuden udvalgt af erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) til Finanstilsynets bestyrelse. Dermed spiller han en central rolle som opsynsmand for både banker, pengeinstitutter og virksomheder i Danmark.

Læs også:

- Jakob Brogaard er yderst respekteret, men han er godt nok havnet i en kattepine som både bestyrelsesmedlem i Finanstilsynet, bestyrelsesformand for Finansiel Stabilitet og bestyrelsesmedlem i OW Bunker. Det er ekstra skidt, fordi han er ekspert i kredit- og risikostyring, som er præcis de områder, der nu har skabt skandalen, siger Jens Møller Nielsen, direktør for Dansk Aktionærforening, hvis medlemmer har tabt store summer på krisen i den nordjyske virksomhed.

OW Bunker-skandalen tog for alvor fart onsdag. I en selskabsmeddelelse oplyste firmaet, at man var blevet informeret om bedrageri begået af ledende medarbejdere i et datterselskab i Singapore. Et bedrageri, der ville koste firmaet op mod 750 mio. kr.

Læs også:

Krisen kulminerede fredag aften, da OW Buker indgav konkursbegæring og samtidig meldte to chefer til politiet. Advokaten for de anmeldte afviser, at de har gjort noget kriminelt.

Målt på omsætning var OW Bunker landets næststørste firma, kun overgået af AP Møller - Mærsk. Firmaet handler med brændstof til skibe. I foråret gik OW Bunker på børsen. I den forbindelse stillede kritiske investorer spørgsmål til netop det område - de risikable investeringer i olie - som nu har sendt firmaet i knæ.

Den helt rigtige mand

- Hvis der er nogen i Danmark, der bør kende til kredit- og risikostyring, så er det ham (Jakob Brogaard, red.). Han har været den helt rigtige at få ind i OW Bunkers bestyrelse, lyder det fra direktøren fra Dansk Aktionærforening, der fortsætter.

Læs også:

- Hans navn signalerede meget klart til investorerne, at denne virksomhed havde en topprofessionel risiko- og kreditstyring.

Jakob Brogaard, 66 år, har mange års erfaring fra Danske Bank, hvor han opbyggede en meget stærk kreditafdeling. Ifølge en ekspert kan OW Bunkers bestyrelse holdes ansvarlig for den nuværende krise.

- Selvfølgelig har de et ansvar, især hvis de ikke har opført sig, som man måtte forvente af en ansvarlig bestyrelse. De er særligt i søgelyset, fordi de selv har meddelt, at de var ansvarlige for og ville fastlægge den risiko, som firmaet ville løbe, siger Teddy Wivel, konsulent og ekspert i bestyrelsesarbejde.

Overvejer sagsanlæg

Ifølge Teddy Wivel kan det dog ikke udelukkes, at medarbejderne ikke har fulgt reglerne i det daglige arbejde. En erhvervskommentator fortæller, at mange jurister lige nu undersøger, om man skal lægge sag an mod OW Bunker-bestyrelsen.

- Nu nærlæser man, hvad de lovede, da man gik på børsen. Det var først og fremmest bestyrelsens anbefaling til investorerne. Dem står der nu 20.000 af, der har mistet alt. Stærke kræfter vil undersøge, om der er basis for at rejse en sag, siger Jens Christian Hansen fra Berlingske Business.