SAS kalder det overraskende og chokerende, at en kilde i flyselskabet angiveligt har givet oplysninger om kendtes flyrejser videre til Se og Hør.

Flyselskabet SAS er i chok over, at flere medarbejdere angiveligt gennem flere år har lækket fortrolige oplysninger til Se og Hør. Det siger pressechefen til bt.dk.

»Når sådan en sag ruller, kan vi godt se, at vi ligger inde med oplysninger, som kunne have interesse for de journalister, der dyrker en kilde som den i Nets. Men det her er overraskende og chokerende for os. Og vi tager det meget alvorligt,« siger pressechef Trine Kromann-Mikkelsen.

Pressechefen understreger, at flyselskabet ikke har set konkrete beviser på lækagen, og at man derfor ikke kan bekræfte, at noget ulovligt har fundet sted.

Da selskabet ikke gemmer data længere end fem år tilbage, er det heller ikke muligt at tjekke, om der var speciel aktivitet om den afgang i 2008, hvor Se og Hør som eneste medie var til stede i flyet, da prins Joachim og prinsesse Marie fløj hjem fra bryllupsrejse.

Desuden er det i systemet ikke muligt at se, hvilke medarbejdere, der har kigget på en passagerliste.

»Vi er nødt til at vide, hvad vi skal kigge efter. Hvis en medarbejder har kigget på en passagerliste, kan man ikke se det i systemet. Vi kan ikke fægte efter en skyldig uden at have noget mere konkret at gå efter,« siger Trine Kromann-Mikkelsen til bt.dk.

Spørgsmål: Men hvis I bliver forelagt en bestemt afgang, hvor det er sandsynligt, at der er blevet viderebragt oplysninger, kan I så tjekke det?

»Så er det muligt, ja. Hvis nogen føler, at der er lækket oplysninger, kan vi tjekke den specifikke afgang og se, om der er unormal meget aktivitet om afgangen,« siger hun.

Spørgsmål: Hvad gør I for at sikre, at der ikke bliver lækket fortrolige oplysninger?

»Man kan sige, at systemerne er sårbare overfor medarbejdere med amoralsk og ulovlig adfærd, så vi kan aldrig være 100 procent sikre på, at det ikke sker. Men vi har en ekstrem høj sikkerhedskultur i SAS, og vi er desuden i gang med at implementere værktøjer i vores system, der gør, at vi kommer til at kunne se flere digitale spor,« siger Trine Kromann-Mikkelsen.