En storesøster så på nærmeste hånd, hvordan hendes bror faldt ud af en studentervogn og landede med hovedet først i den stenhårde asfalt. Nu har hun en dybfølt opfordring til alle nyudklækkede studenter.

21-årige Sara Haarup Wind går i disse dage nemlig rundt med ondt i maven. Hun er oprigtig bekymret for, at en eller flere af de tusinder af nye studenter, der i de kommende dage fester på ladet af forskellige lastbiler, vil komme slemt til skade, og at det vil forfølge dem i årevis.

Derfor har Sara skrevet et opslag på Facebook, hvor hun med udgangspunkt i sin lillebror Mikkels historie, beder de unge om at tage fornuften med ombord i de ballon-pyntede lastbiler.

»Hvis hans historie kan redde bare en enkelt fra at gøre noget dumt, så ville det være fantastisk. For ud over, at det kan få alvorlige konsekvenser for dem selv, så er der også en hel familie og omgangskreds, som bliver påvirket, hvis der skulle ske noget,« siger hun til BT.

Sara Haarup Wind fortæller, at hendes lillebrors dramatiske fald skete sidste år, da Mikkel var blevet student. Den traditionelle vogntur havde netop forladt hjemmet i Værløse, da uheldet skete for øjnene af både alle klassekammeraterne samt Sara, der var inviteret med ombord frem til næste stop, og Mikkels far, der i sin bil fulgte lastvognen for at bringe Sara med hjem efterfølgende.

Mikkel var kravlet op på kanten af vognen for at sidde. Men han fik overbalance, og så styrtede han mod asfalten. Inden længe blev han i al hast bragt med en ambulance til Herlev hospital.

»Min far og jeg så faldet, og vi troede, han var død, fordi han var bevidstløs,« siger Sara om den traumatiske oplevelse.

Men på mirakuløs vis slap Mikkel nærmest uden skrammer.

»Det er fuldstændig sindsygt, at der ikke skete mere. Det kunne have ændret hans liv fuldstændig. Men helt mirakuløst skete der nærmest ingenting bortset fra, at han fik en kraftig hjernerystelse. Han har stadig en smule mén på den måde, at når han drikker alkohol, bliver han meget hurtig fuld. Men han kan ikke huske noget fra faldet, så på den måde har det ikke påvirket ham psykisk, og han har det på mange måder helt fint nu,« siger Sara.

Hun fortæller, at hun og familien var meget bekymrede for Mikkel i særligt den første måned efter faldet.

»Det er os pårørende, der har haft det værst. Der var nærmest en sorg-stemning, hvor vi alle gik i en boble, fordi vi ikke vidste, hvad vi skulle gøre. Det var en meget kraftig hjernerystelse, så det var ikke til at sige, om Mikkel ville få varige mén som kronisk hovedpine, og derfor måtte Mikkel overhovedet ikke kigge på nogen form for skærm i fire uger. Han kunne kun sove, samle puslespil og høre lydbog, så vi var meget over ham.«

Her ses Sara sammen med Mikkel (med studenterhuen) og sine to storebrødre Morten (yderst til venstre) og Martin (yderst til højre)
Her ses Sara sammen med Mikkel (med studenterhuen) og sine to storebrødre Morten (yderst til venstre) og Martin (yderst til højre)
Vis mere

Ifølge Sara skal hendes opfordring ikke ses som en skræmmekampagne. Hun ønsker blot, at de unge udviser omtanke under festlighederne.

»De unge drikker meget, og det skal de endelig bare gøre, men måske ser de så meget frem til denne dag, og så skal de måske hele tiden overgå sig selv ved eksempelvis at hoppe op på kanten af lastbilen, at de helt glemmer fornuften,« siger Sara Haarup Wind.

Du kan læse hele Saras opslag herunder.