Flere kilder beskriver i TV2-dokumentaren »Moskeerne bag sløret«, at de får tæsk af deres familier, fordi de mener, at de »er blevet for danske.«

»Min familie synes, at jeg var blevet for dansk.«

Sådan lyder forklaringen fra en 18-årig pige, der går under navnet »Samanta« i TV2’s dokumentar »Moskeerne bag sløret«.

TV2 sætter i den kommende tid fokus på, hvordan hverdagen er i de danske moskeer og miljøerne omkring dem. I det første program, som bliver sendt i aften, viser de, at nogle unge har måttet flygte fra deres familier til Danmarks bedst beskyttede krisecenter, RED, for kriseramte unge med anden oprindelse end dansk.

De fleste beboere på RED er unge muslimer, der er flygtet fra deres egen familie, fordi de ikke kan få lov til at leve et almindeligt dansk liv. Én af dem er 18-årige »Samanta«.

»Min familie synes, at jeg var blevet for dansk. Jeg skulle ikke tro, at jeg var dansker. Jeg skulle bare være en god muslimsk pige, og jeg skulle holde mig væk fra danskere, som ikke var muslimer – og alt og alle, der var imod Koranen. Det var krænkende, fordi jeg selvfølgelig gerne vil være dansk,« siger hun i dokumentaren.

»Samantas« forældre havde gennemrodet hendes telefon og fundet et billede, hvor hun stod sammen med en dreng. Det tillod faderen ikke.

»Til at starte med slog han mig bare med sine næver. Så tog han en ledning frem og begyndte at slå mig med den. Jeg faldt ned på gulvet, og så sparkede han mig i maven. Jeg rystede helt vildt, men han blev ved med at slå på mig. (…) Jeg tænker: Nu er det nu. Jeg dør simpelthen i dag.«

Intet overraskende

Selvom det er barske ting, seerne er vidne til i TV2’s dokumentar, kommer det ikke bag på De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader.

»Der er intet, der overrasker mig.  Det er noget, jeg hele tiden har sagt, foregår. Det er komisk, at der er så mange, der først nu bliver overrasket og forarget. Det fortæller noget om, at vi ikke har vidst, hvad vi har haft med at gøre,« siger han.

Men »Samanta« er langt fra den eneste, der har oplevet voldelige overgreb. I TV2-dokumentaren præsenteres vi ligeledes for 21årige »Marco«, der ligesom »Samanta« er flygtet fra sine forældre. Også han var, ifølge faderen, blevet for godt integreret.

»Vi skulle huske, at vi var arabere. Vi var blevet for danske. På en eller anden måde prøvede de også at holde os tilbage i det her islamiske samfund derhjemme. Man levede et dobbeltliv. I skolen var man en anden person, og når man kom hjem, var man en helt tredje person.«

Det slog klik for Marcos far, da han opdagede, at sønnen var homoseksuel.

»Han startede med at slå mig til jorden med en lussing – og så sparkede han til mig på jorden. Jeg rejste mig op, og så slog han mig ned igen og truede med at slå mig ihjel. Så løb han ind efter en kniv i køkkenet. Jeg nåede at løbe min vej med blodet løbende ned ad ansigtet – med underbukser og en t-shirt på og bare tæer – mod den nærmeste S-togsstation mod København«.

Vil ikke kræve grundlovsændring

Retsordfører for Socialdemokraterne, Trine Bramsen, har »intet godt at sige om imamerne«, og finder det forkasteligt, at nogle opfordrer til piskeslag, stening og vold mod børn.

»Det er ikke overraskende, at der i miljøer i Danmark vokser de her helt ekstremme holdning, som er et direkte brud med de danske frihedsværdier. Dokumentaren sætter to streger under, hvor afgørende det er, at vi fra politisk side strammer nettet under dem i form af lovgivning,« siger hun.

Tidligere har blandt andet Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, og Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, krævet, at Grimhøjmoskeen skulle lukkes. Samme melding har De Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, været ude med og senest har integrationsminister Inger Støjberg (V) ønsket, at Grimhøjmoskeen blev jævnet med jorden.

Flere lektorer i forvaltningsret har dog været ude at sige, at det formentlig vil kræve en grundlovsændring at lukke Grimhøjmosken. Men så langt er hverken Trine Bramsen eller Naser Khader villig til at gå.

»Justitsministeren må komme op med forslag til stramninger, der er mulige indenfor grundlovens rammer. Det gjorde vi også, da vi sørgede for, at det blev ulovligt at opfordre til hellig krig,« siger Trine Bramsen.

Naser Khader følger trop:

»Jeg ved ikke, hvad det kræver. Jura er ikke matematik, det er forskellige vurderinger. Jeg vil gerne have Justitsministeriets jurister til at komme med en vurdering af, om vi kan lukke Grimhøjmoskeen indenfor grundlovens rammer. Vi har ikke tid til at vente på en grundlovsændring, for det vil tage ti år - vi har et akutproblem, som vi skal have gjort noget ved.«