Brugen af særlige formuleringer, såsom at besøget af Kinas præsident skulle blive en »succes«, og at kineserne ikke skulle »tabe ansigt«, kan spores tilbage til Udenrigsministeriet.

Det er allerede kommet frem, at politiet i tre år har løjet om, hvorvidt betjente havde fået besked på at skærme Kinas præsident, Hu Jintao, for synes af protibetanske flag ved statsbesøget i 2012. Men nu synes Udenrigsministeriet også at blive viklet ind i sagen, skriver Jyllands-Posten.

Udenrigsministeriet fokuserede nemlig på kinesernes bekymring for at »tabe ansigt« allerede i den indledende planlægning af besøget. Det viser e-mails fra ministeriet, Jyllands-Posten har set igennem. Og det er præcis samme formulering, der optræder i den hidtil hemmeligholdte ordre fra politiledelsen om at fjerne tibetanske flag.

Udenrigsministeriets store fokus på, at besøget blev »succesfuldt« genfinder man også hos Københavns Politi eksempelvis i en vidneforklaring fra en vicepolitiinspektør, der i en byretssag fortæller, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde gjort det klart, at det var vigtigt, besøget blev en »succes«.

Dokumenterne tyder på, at det ikke var politiets egen ide at skærme Hu Jintao fra de tibetanske flag, mener juraprofessor på Københavns Universitet, Jens Elo Rytter.

»Det her er klart et indicium på, at der har været et pres oppefra om, at besøget skulle være en »succes«, som så er givet videre til politiet, som i sidste ende har spillet en rolle i forhold til, hvilke ordrer de menige politibetjente fik på gaden,« siger han til Jyllands-Posten.

Hvordan Udenrigsministeriet har videreformidlet, at kineserne var bange for at tabe ansigt, fremgår ikke at de dokumenter, Jyllands-Posten har fået indsigt i. Men daværende kontorchef i Udenrigsministeriet skriver i en e-mail, at man i »relevant omfang« har »videreformidlet den kendte kinesiske bekymring til danske myndigheder«.