En episode omkring Halmtorvet i København har skabt stor debat. En flaskesamler blev forud for Brøndby-FCK kampen i går angiveligt ydmyget af en stor flok Brøndby-fans, da hun stod i et bassin og samlede tomme dåser og flasker.

Folk kastede dåser og mønter efter hende, satte klistermærker på hende og dirigerede hende rundt som en hund. Sådan lød vidneberetningerne i hvert fald.

Episoden blev offentlig kendt, da journalist og radiovært på Radio24syv Ayse Dudu Tepe delte et billede af optrinnet på Facebook.

BT har talt med en af mændene på billedet. Han ønsker at være anonym.

- Det eneste vi gjorde var at give hende nogle mønter i hånden og kaste et par dåser ned til hende, fordi det var synd for hende. Vi kunne ikke bare stille dem fra os, så var der andre flaskesamlere klar til at tage dem. De nærmest hiver dem ud af hænderne på os, siger han.

Han fortæller, at der hverken blev skubbet til hende eller sat klistermærker på hende, som der ellers er blevet berettet.

- Der stod flere politibetjente, og så alt, hvad der skete. De sagde endda, at det var pænt gjort, at vi gav hende nogle penge. Hvis der er nogen, der har sat klistermærker på hende, så skulle de have nogen tæsk. Det er ikke i orden, siger manden fra billedet.

Han føler, at han bliver hængt ud for andres gerninger ved at optræde på billedet. Han indrømmer dog, at det var sjovt, at den asiatiske flaskesamler gik ekstra langt i forhold til de andre flaskesamlere og soppede rundt i vandet og samlede flasker og dåser.

- Vi smilte da af det, da vi så, hun var dernede, selvom det er dybt tragisk, at hun er nødt til at gå rundt der, siger han.

Den anonyme Brøndby-fan fra billedet ved ikke, hvad han skulle have gjort i situationen.

- Hvad skal vi gøre? Skal vi græde af det? Jeg er ikke en politiker, så der er ikke så meget at gøre, siger han.

BT har talt med Ayse Dudu Tepe og fortalt hende, hvordan manden fra det billede hun selv har lagt på Facebook, opfattede situationen.

Hvad skulle de have gjort?

- Det er et sindssygt spørgsmål at stille mig. Jeg dokumenterer, det var det, jeg gjorde. Det kan jeg simpelthen ikke svare på, siger Ayse Dudu Tepe.

Du har jo valgt at lægge billedet op?

- Det har jeg, fordi det var min opgave at dokumentere, det der foregår.

Hvad er det, du har dokumenteret? Hvad er der galt på billedet?

- Den ydmygelse er fuldstændig ude i hampen. Jeg er ikke ude på at agere Martin Luther King og redde verden. Folk spørger mig også om, hvorfor jeg ikke greb ind. For det første er jeg på arbejde, og for det andet har jeg ikke lyst til at bryde ind i sådan en situation. Først og fremmest var jeg der som dokumentarist. Det er den eneste måde at vise noget på, som jeg fandt så krænkende, så ydmygende og så uretfærdigt, siger radioværten.

'Den hvide mand har kronede dage. Sociologisk Have på Halmtorvet i København.' står der skrevet til hendes Facebook-billede. Hun forklarer sin billedtekst:

- Jeg har ikke sagt, at det er racistisk adfærd. Det er der mange andre, der læser ind i det, og det må de gerne. Det er ikke racistisk at skrive den hvide mand. Vi kan kalde det for en hentydning, siger Ayse Dudu Tepe.

En af mændene på billedet spørger, hvad de skulle have gjort. Han fortæller, at de giver hende mønter i hånden og kaster dåser derned for ellers tager andre flaskesamlere dem. Skal de ignorere hende? Kvinden står jo nede i bassinet, det kan de ikke ændre på.

- Ja. Hun er selv gået ned i bassinet. Der er ingen, der har tvunget hende derned. Vi kan jo heller ikke sige til folk, at de ikke må være flaskesamlere. Men come on. Det er ikke mig, der skal reflektere over, hvad de skulle have gjort. Det er dem, der skal reflektere over det. Det er der så en, der har gjort og han har givet dig en forklaring, slutter Ayse Dudu Tepe.

Det er ikke en 'hvem', der tvunget flaskesamleren ned i bassinet, men en 'hvad', som Ayse Dudu Tepe påpeger i et interview i Radio24syv denne morgen.

- Hvad tvinger folk ned i et bassin? Der er jo en grund til, at hun vælger at gå ned i det her bassin. Man kan sige, at måske har hun et arbejde som flaskesamler, eller hvad hun så end har. Men at se folks opførsel, der står ved siden af. Det er en anden side af sagen, sagde hun til Radio24syv.