Sådan forventes juletrafikken at glide

Når bilen er fyldt med pakker, den varme gløgg venter forude, og ungerne er utålmodige efter at komme frem til julehyggen, er det bestemt ikke sjovt at tilbringe timer i kø på motorvejen.

Men heldigvis ser juletrafikken ud til at fordele sig jævnt i dagene op til og efter juleaften, lyder det fra Vejdirektoratet. Faktisk ser trafikken ud til at kunne glide mere glat end sidste år, lyder vurderingen.

Det skyldes, at en del familier forventes at begive sig på juleferie allerede i weekenden op til juleaften.

- Det er afgørende for fordelingen af trafikken, hvordan helligdagene falder – og i år er juleaften en tirsdag. Vi forventer, at mange benytter muligheden for en lang juleferie, og dermed spredes trafikken over flere rejsedage, skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Det forudsætter dog, at vejret ikke pludseligt gør det svært for danskerne at køre på juleferie.

- Hvad angår juletrafikken, er vejret den store ubekendte faktor. Risikoen – eller chancen for hvid jul er ikke ret stor, men falder der sne, kan det forstyrre og forrykke trafikken i meget høj grad, og billedet kan komme til at se helt anderledes ud, oplyser Vejdirektoratet.

Fredag 20. december, lørdag 21. december og søndag 22. december forventer Vejdirektoratet tæt trafik i retning fra øst mod vest. Om fredagen siger erfaringen, at det typisk er i tidsrummet 14-20, at der kan være tæt trafik. Det samme gælder lørdag og søndag, hvor trafikken er travlest fra 11-18.

Lillejuleaften forventes at være særlig trafiktung og den travleste på landets veje. Erfaringerne viser, at der er risiko for kødannelser i hele landet den dag fra klokken 10-19. Vejdirektoratet forventer dog ikke, at det bliver voldsomt i år.

Juleaftensdag og 1. juledag er ofte rolige rent trafikmæssigt, mens mange danskere kører hjem torsdag 26. december og fredag 27. december, særligt fra vest mod øst. Om torsdagen sker det typisk i tidsrummet 10-18, mens det for fredag primært vil være i formiddagstimerne og de tidlige eftermiddagstimer.