En læser spørger, om frost, varme eller noget helt tredje kan fjerne bakterier og virus fra legetøj, der er en stor smittespreder på vuggestuer

Nok ser den bløde bamse nede på vuggestuen fredelig ud, men skindet bedrager. For i pelsen og på meget andet legetøj vrimler det med mikroorganismer, der stammer fra børnenes snot og savl.

Det skriver Videnskab.dk.

Og når de små leger med duploklodserne eller krammer bamsen, sutter de ofte på legetøjet, og så kan børnene smitte hinanden med sygdomsfremkaldende bakterier og virus.

Derfor er det ikke mærkeligt, hvis du oplever, at dine børn og de andre børn i vuggestuen eller børnehaven ofte er forkølede. Men hvad kan man gøre ved legetøjet, så det ikke ender som potentielle bakteriebomber?

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er lorten brun?

Det spørgsmål kan Mogens Kilian svare på. Han er professor i bakteriologi ved Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Immunologi på Aarhus Universitet.

- Infektionssygdomme forårsaget af både virus og bakterier spreder sig meget hurtigt i børnehaver og til forældrene og bedsteforældrene, så det spiller en stor rolle. Hvis man kunne forbedre hygiejnen, så man kunne undgå denne smitte, ville det være rigtig godt, siger Mogens Kilian til Videnskab.dk.

- Det handler om at vaske hænder og sikre, at legesagerne indimellem bliver ordentligt vasket af og for eksempel give bamserne en ordentlig tur. Det gælder selvfølgelig mest i perioder, hvor der er mange infektioner, siger han.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor risikerer man at hoste mere efter et rygestop?

I kampen mod bakterierne vil nogle måske tænke, det kan være smart at smide legetøjet en tur i fryseren eller i en moderat varm ovn for at gøre det af med mikroorganismerne. Men selv hård frost hjælper ikke, siger Mogens Kilian.

Forskerne bruger netop kulden til at opbevare bakterier og virus, og når de tøes op, lever de videre i bedste velgående.

Han mener heller ikke, at en tur i ovnen er en optimal løsning, da fugtig varme har bedre effekt end tør, og derfor anbefaler han i stedet at smide tingene i varmt vand, når de skal gøres grundigt rene, gerne med sæbe i.

- Det, der kan tåle det, kan man godt koge, men det er normalt ikke nødvendigt at komme op på så høje grader. 70 grader er rigeligt for de fleste virus og bakterier. Man kan have en stor balje med 70 grader varmt sæbevand, lægge legetøjet derned i nogle få minutter, og så er det faktisk i orden, siger Mogens Kilian.

Han nævner en tur i vaskemaskinen som en anden mulighed, der specielt kan være velegnet til bamserne. Tjek sedlen på bamserne, som fortæller, hvad de kan holde til, og sørg for, at de bliver godt tørre igen f.eks. ved en tur i tørretumbleren, siger han.

Læs også på Videnskab.dk: Gå en tur, og bliv klog

Med hensyn til andre metoder, forklarer professoren også, at en mikrobølgeovn kan bringe bakterier til kogning og dermed tage livet af dem, men han ved ikke, hvordan man bør indstille mikrobølgeovnen.

I fødevareindustrien belyses mad med UV-stråling, hvilket også får bugt med bakterier og virus, men det kræver store, kraftige anlæg for at virke effektivt.

Faktisk har man slet ikke brug for et arsenal af højteknologiske våben i kampen mod potentielle bakteriebomber i vuggestuen, forklarer professoren.

Diverse desinficerende midler kan være giftige og dermed være mere skadelige end bakterierne i sig selv, så Mogens Kilian anbefaler i stedet, at man bruger godt, gammeldags vand og sæbe, der virker fint til afvaskning af legetøj og samtidig tager livet af de fleste bakterier og virus.

Læs også på Videnskab.dk: Kvinde spiser sten - hvad sker der?

Generelt advarer professoren imod, at man får rengøringsvanvid og partout prøver at fjerne alle mikroorganismer, da vi lever i fred og fordragelighed med mange af dem.

- Generelt synes vi ikke, at det er en god idé at undgå bakterier. Det er ikke noget mål i sig selv, at alt er sterilt, men hvis det er for at undgå, at en smitte spredes, kan det være en udmærket idé at bruge sådan nogle metoder, forklarer mikrobiologen.

- Man er blevet opmærksom på, at hele vores organisme er et resultat af sameksistens med mikroorganismer. Meget tyder på, at hvis vi ikke har mikroorganismer, så har vi større tendens til at få allergier. Bakterier er en integreret del af vores organisme, og vi fungerer ikke optimalt uden dem, siger Mogens Kilian.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor uddøde den hvide hundelort? 

Skovflåten - hvor farlig er den?

Nye billeder: Ukendt objekt i Østersøen er ren X-files