Indtil midten af august er det Ramadanen, muslimernes fasteperiode. Under Ramadanen må muslimerne hverken indtage vådt eller tørt, så længe Solen er på himlen. Og det er den temmelig længe på denne tid af året her på vores breddegrader.

Endnu værre bliver det dog nord for polarcirklen. Her sker der faktisk det, at Solen om sommeren slet ikke når ned under horisonten i nattetimerne, ifølge Videnskab.dk.

Men hvordan overlever en muslim, der for eksempel bor i Sverige nord for polarcirklen, uden føde i 30 dage?

- Generelt gælder det, at hvis man er underlagt nogle helt særlige betingelser, kan man blive fritaget for at holde Ramadan. Det er klart, at Koranen er indrettet, så tingene ikke er umulige. Det er jo ikke meningen, man skal dø af sult, forklarer Helle Lykke Nielsen, ph.d. i arabisk og fremmedsprogspædagogik og lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

Læs også på Videnskab.dk: Sex? Det klarer klonerne

Den helt strikse version af Ramadanen påbyder, at man som muslim hverken må spise, drikke, ryge eller dyrke sex, før Solen er gået ned.

Muslimer på den nordlige halvkugle må altså døje med en længere fasteperiode end muslimer, som bor længere sydpå. Alligevel er det ikke ensbetydende med, at fasten er hårdere for muslimerne nordpå end sydpå.

Læs også på Videnskab.dk: Råber ’ulv’ for at få sex

- Jo længere tid, man skal faste, jo hårdere er det selvfølgelig. Men til gengæld er der en større social kontrol over, om man nu også overholder fasten i Mellemøsten, hvor islam er mere fremherskende. I de vestlige samfund er det lidt nemmere at bøje Ramadan-reglerne lidt, hvilket mange muslimer er nødt til. Simpelthen fordi de vestlige samfund er skruet sammen, så man har svært ved at fungere uden mad og drikke, fortæller Helle Lykke Nielsen.

Mange i den vestlige del af verden forstår ikke, hvorfor muslimer skal faste under Ramadanen, fordi vi er vokset op med faste måltider og en indgroet viden om, at 'uden mad og drikke...'

Læs også på Videnskab.dk: Havde vi sex med neandertalere?

Men mange muslimer bruger netop fasten til at reflektere og sympatisere med folk, som ikke er så privilegerede som dem selv, fortæller Helle Lykke Nielsen.

Ramadan-fasten har endnu en vigtig funktion, forklarer Helle Lykke Nielsen. Den mentale og fysiske prøvelse giver muslimerne en stor fællesskabsfølelse.

- Ikke bare selve fasten, men også det at bryde den igen. Man lider og fejrer sammen på tværs af grænser, og det giver et kulturelt samlingspunkt. Og selv om nogle muslimer altså kan være nødt til at bryde reglerne for at fungere, er Ramadanen alligevel er en meget vigtig højtid for alle muslimer, forklarer Helle Lykke Nielsen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sex-dufte jager influenza på flugt

Sex beskytter planter mod skadedyr

Hjernescanninger afslører din sex-fantasi