Da den 30-årige datalog Christian Panton for to år siden søgte indsigt i, hvad hans mobilselskab, 3, havde registreret om ham som følge af reglerne om logningsbekendtgørelsen, fik han et chok:

På bare ni måneder havde 3 genereret – som de ifølge loven er forpligtet til – mere end 11.500 registreringer om den 30-årige datalog. Alt var registreret: Hvilke opkald han foretager, hvem Christian Panton skriver sms til, og hvilke master hans mobiltelefon er koblet til på et givet tidspunkt. Det svarer til ca. 50 registreringer per dag i gennemsnit.

Dybt skræmmende

- Jeg har ikke gjort noget, der berettiger, at andre mennesker skal vide så meget om mig. Med de oplysninger er det muligt at kortlægge min hverdag: hvornår jeg står op, hvilken vej jeg tager på arbejde, hvilke interesser jeg har osv. Jeg synes, det er dybt skræmmende, siger Christian Panton og fortsætter:

- Jeg er dybt bekymret for, hvordan disse data bliver håndteret. Nu har vi set, at CSC (it-firma, red.) ikke kunne beskytte politiets systemer og cpr-registret, og alle systemer kan hackes. Det kan godt være, at folk tænker: ’Jamen, jeg har jo ikke noget at skjule’, Men det har vi alle, siger Christian Panton og nævner, at det med oplysningerne om ens internetsøgninger og mobilbrug er muligt at se, hvilke seksuelle præferencer man har, hvilket politisk ståsted man har, og hvem man mødes med.

Ifølge logningsbekendtgørelsen, som kræver, at teleselskaberne registrerer danskernes internet- og mobilbrug, skal 3 også have gemt, hvilke hjemmesider Christian Panton har besøgt med sin mobiltelefon. Men af ukendte årsager registrerede 3 ikke Christian Pantons dataforbrug på mobilen i 2011, og derfor udgører de 11.500 registreringer, som 3 havde på Christian Panton, kun fem-ti pct. af, hvad selskabet burde have haft.

’Det vedrører ikke mig’

Christian Panton er medstifter af Bitbureauet, der – ifølge eget udsagn – er en uafhængig internetpolitisk tænketank og en interesseorganisation for internettet.

Bitbureauet har gennem flere år påpeget problemer ved den stigende overvågning, men Christian Panton erkender, at det er svært at få befolkningens opmærksomhed om overvågning af almindelige borgere:

- Det er meget svært at vække en harme i folk, når det er så abstrakt. Mange, som jeg taler med, siger: ’Det vedrører ikke mig’. Men det gør det. Jeg synes, at man skal tænke på, at der hele tiden bliver lagt et lag på, hvad der bliver overvåget om os. Hvad vi mente var usandsynligt for ti år siden, er i dag virkelighed.

Er vi gået for vidt med overvågning i Danmark? Deltag i debatten her eller på BTs facebok-side.