Hver 10. virksomhed spekulerede i skattesnyd i 2008. Forhenværende skatteminister raser over sin forgænger

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Skat kritiseres i hårde vendinger for at have været for blød over for virksomhederne. Over halvdelen (52 pct.) af alle danske virksomheder lavede skattefejl eller -fusk i 2008. Andelen var 42 pct. i 2006. Det viser en undersøgelse af Skat, som Rigsrevisionen har foretaget.

Rapporten, der kom i september, viser, at i samme periode vurderes det, at hele ti pct. af virksomhederne snød bevidst.

- Begge tal er skræmmende, og det synes jeg ikke, man kan bortforklare på nogen måde, siger Erik Werlauff, der er professor i selskabsbeskatning på Aalborg Universitet.

Læs også:

Han mener ligesom Rigsrevisionen, at Skat har været for blød over for virksomhederne.

- Her skal der skrappere midler i brug, dvs. øget kontrol og straf, siger han.

Erklærede sig inhabil

Kritikken peger, ligesom sagen om ulovligt opkrævede ejendomsskatter for 1,2 milliard kroner, tilbage på Kristian Jensens (V) tid som skatteminister. I dag er han Venstres gruppeformand og statsrevisor. Men han måtte erklære sig inhabil i behandlingen af rapporten.

Resten af statsrevisorerne udtalte efterfølgende:

- Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at andelen af virksomheder, der begår fejl, er høj og stigende.

Læs også:

De kritiserer også, at ’Skat ikke i tilstrækkelig grad har gjort det vanskeligere for de virksomheder, der bevidst ønsker at snyde’.

Peder Larsen (SF), formand for statsrevisorerne, kalder virksomhedernes fejlprocent ’foruroligende høj’ og peger på forskellige årsager: Dels at finanskrisen fik flere til at spekulere i snyd, så man kunne slippe billigere. Og dels, at Skat gik fra kommunal til statslig skatteforvaltning.

Det kostede enorme kræfter hos Skat, der mistede mange erfarne medarbejdere, fordi de ikke gad flytte til f.eks. det nye skattecenter i Ringkøbing. Derfor havde Skat kun ressourcer til det mest nødvendige, og mange virksomheder slap derfor for at blive set efter i sømmene.

Nåede ikke så meget



Statsrevisorernes formand kan ikke afvise, at virksomhederne på den måde var fredede i perioden.

- Der var en frygtelig masse omstruktureringer, så der skete et tempotab. Og så når man ikke så meget som ellers. Det kan gå ud over ligningseffektiviteten. Altså: Man godkender, hvis ikke der er noget, der virkelig skriger til himlen. Og borgere og virksomheder klager sjældent, når fejlen er i deres favør, siger Peder Larsen.

Kristian Jensen var skatteminister fra august 2004 til februar 2010, hvor han blev afløst af partifællen Troels Lund Poulsen, der ikke var sen til at skælde ud på sin forgænger.

Han måtte gentagne gange stå skoleret for Folketingets Skatteudvalg og svare på kritik af Skat, der pegede tilbage på Kristian Jensens tid. Så Troels Lund Poulsen beskrev indsatsen, der blev ydet i Skatteministeriet under Kristian Jensens vælde, som ’tossegod’ og ’for blødsøden’.

Tre-delt ansvar



Kristian Jensen selv siger i dag, at 10 pct. af virksomhederne snød, mens 40 pct. lavede skattefejl, fordi de misforstod reglerne.

Hvis ansvar var det?

- Ansvaret er tre-delt: Politikere skal lave bedre love. Skat skal vejlede mere. Men virksomhederne har et ansvar for at søge hjælp, hvis de er i tvivl, siger han og understreger, at den strategi, Rigsrevisionen kritiserer, først blev implementeret i 2008. Derfor mener han ikke, at strategien kan kaldes forfejlet.

- Jeg tager ansvaret for de politiske og organisatoriske beslutninger, jeg har truffet. Derfor må jeg acceptere, at nogle er uenige og vil kritisere mig. Modsat vil jeg ikke acceptere kritik af ting, som er foregået efter, jeg stoppede, eller foregik uden min viden, siger Kristian Jensen.

Skatteminister Thor Möger (SF) skal til januar komme med et udspil, der kan løse problemerne i Skat.