Dagen derpå ånder de fleste danskere lettede op: Det varslede skybrud, som ramte Danmark på befrielsesdagen, blev heldigvis ikke så slemt, som mange af os havde frygtet.

DMI advarede tirsdag om kraftigt regnvejr og risiko for årets første skybrud, og kriteriet for skybrud blev opfyldt flere steder i et østjyske.

Set i forhold til de voldsomme skybrud de seneste år, som mange af os stadig har i frisk erindring, blev skybruddet dog en lidt mat omgang.

»Der kom ikke nær så meget, som sidste år og i 2011. Dengang var det helt andre tal. Selv om mange kældre er oversvømmede i Aarhus, så er det her i en betydelig mindre målestok,« siger vagthavende meteorolog Henning Gisselø fra Danmarks Meteorologiske Institut.

Kriteriet for skybrud er op til 15 millimeter regn på en halv time, og tirsdag havde meteorologerne varslet, at der stedvis kunne falde mellem 25 og 35 millimeter regn på få timer og lokalt kunne komme skybrud med 15 mm eller mere på 30 minutter.

Og man må sige, at meteorologerne ramte det meget godt. Slutresultatet blev nemlig, at der faldt 30 mm vand i Aarhus, og i området fra Aarhus og ned til Vejle faldt der mellem 20-25 mm. I Sønderjylland faldt der, i et område tæt på grænsen, 22 millimeter i løbet af tirsdagen.

»Vi havde et varsel ude for den sydlige del af landet, og regnen faldt måske lidt mere nordpå, end vi havde regnet med, men ellers synes jeg, vi havde rimelig godt fat i det,« siger Henning Gisselø.

Det var især den sydlige og østlige del af Jylland, det gik ud over, mens den østlige del af landet slap nådigt. Dog fik både fynboerne og folk på Lolland og Falster også skybrudsaftig regn.

Til sammenligning faldt der mere end 100 mm regn i løbet af få timer i København i august 2014.

Men for lidt over 60 familier i det østjyske, går datoen 5. maj 2015 over i historien som dagen, hvor de fik deres kældre fyldt med vand.

Falck oplyser, at de alt i alt rykkede ud til godt 60 anmeldelser tirsdag aften og nat, som havde relation til skybruddet.

»Vi havde lidt over 60 henvendelsesr. De fleste i Aarhus, to i Horsens og resten i Hedensted,« fotæller kommunikationsmedarbejder Sandra Kronmann onsdag morgen.

Det var primært indtrængende vand i kældre, som var problemet, men et enkelt sted var et ovenlysvindue blæst af.

Selv om det er voldsomt, for dem, som bliver ramt, så slap landet som helhed nådigt i forhold til de to seneste skybrud.

I august sidste år havde Falck omkring 700 anmeldelser, og under det voldsomme skybrud tilbage i 2011 kørte falckfolkene til 1.700 opgaver.

»I forhold til andre år, var det ikke så slemt denne gang, men det er naturligvis aldrig rart for dem, det går ud over,« siger Sandra Kronmann.