Herman Salling og Mærsk Mc-Kinney Møller var ikke bare forretningspartnere. De var også bedste venner.

'En gudsbenådet købmand'. Sådan beskrev Mærsk Mc-Kinney Møller ofte sin gode ven, den aarhusianske købmand Herman Salling. For hvis der var nogen, som den succesfulde skibsredder havde respekt for, så var det Salling.

Det fortæller Jan Cortzen, der er tidligere chefredaktør på Børsen og som har et indgående kendskab til både Mærsk og Salling.

- De var nære venner. De respekterede hinanden og havde gensidig stor beundring for hinanden, fortæller han.

Forbindelsen mellem de to forretningsfolk blev etableret, da Mærks Mc-Kinney Møllers far A.P. Møller i 1964 investerede i Herman Sallings supermarkedsprojekt ’Dansk Supermarked’, der i dag ejer bl.a. Netto, Bilka og Føtex. Selv om Mærsk Mc-Kinney Møller egentlig var imod sin fars velvilje til at investere i projektet, så endte han med at måtte bøje sig for Sallings evner. Danskerne var vilde med Sallings lavprisvarehuse og discountbutikker, og investeringen blev en guldgrube for både rederen og købmanden.

Men det er ikke tilfældigt, at Mærsk og Salling faldt så godt i hak. De minder på mange måder om hinanden.  Begge er de arvinger til store familievirksomheder: Mærsk fik sin fars rederi, mens Herman Salling arvede Salling Stormagasiner A/S efter sin far. De holdt begge fast ved roret til det sidste: Salling arbejde til få uger før sin død som 86-årig i 2006, mens Mærsk stadig ville være med i store beslutninger helt frem til sin død som 98-årig i 2012. Og så var de begge kendt for deres kompromisløse ledelsesstil: Mens man på Esplanaden blev irettesat, hvis man ikke tiltalte Mærsk med et ’De’, så var Salling frygtet blandt sine ansatte for sine ugentlige lørdagsmøder.

Hver lørdag klokken 8 måtte alle kædedirektører, indkøbschefer m.v. stå skoleret i Dansk Supermarkeds hovedsæde i Højbjerg.

- Salling sad for bordenden med sin kop lunkne kaffe. Og var der nogen ændringer, så blev de gennemført uden nogen diskussion, for Salling sad for bordenden og bestemte fortæller Jan Cortzen, der har skrevet en bog om Herman Salling. Han mener, at den skrappe ledelsesstil og muligheden for at tage de hurtige beslutninger nok var en væsentlig del af Sallings succes.

- Salling skabte en formue som i al diskretion voksede til mellem 15 og 20 mia. Og det er de penge, der nu bruges til at købe sig fri af Mærsk, fortæller han. 


Privat voksede venskabet mellem de to forretningsfolk også. Og Salling kom hurtigt helt ind i varmen hos den ellers så private Mærsk.

- Forholdet mellem dem var meget, meget personligt og meget varmt. I mange år var Salling inviteret til Mærsks nytårskur på esplanaden. Der blev han hentet i Tirstrup Lufthavn af Mærks private fly og fløjet til København og tilbage igen, fortæller Cortzen.

Peter Suppli Bensson, der er nyhedschef på Berlingske Business, fortæller, at privatflyet også blev sendt af sted, når Salling skulle med til rederens fødselsdag:

- Han fik ærespladsen, når der blev holdt fester. Ligesom den gang Dronning Ingrid levede (Dronning Ingrid var en nær veninde af Mærsk, red.), siger han og tilføjer:

- På den måde havde Mærsk Mc-Kinney nok mødt sin ligemand - en der kunne noget, og en der vidste, hvad han ville. Mærsk Mc-Kinney var meget betaget af, hvor dygtig en købmand Salling var. For hvis der var noget, som Salling var kendt for, så var det at kunne købe og sælge på det rigtige tidspunkt.