Cirka hver tredje dansker på kontanthjælp ønsker ikke at komme i arbejde, viser en undersøgelse.
Cirka hver tredje dansker på kontanthjælp ønsker ikke at komme i arbejde, viser en undersøgelse. Foto: Martin Sylvest Andersen

Et stort antal personer på kontanthjælp svarer, at de ikke kan eller vil have et job

Cirka hver tredje dansker på kontanthjælp ønsker ikke at komme i arbejde.

Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik, der blev bragt i Jyllands-Posten tilbage i december 2011.

På baggrund af en spørgeskemaundersøgelse fra 2007-2011 konkluderede rigsstatistiker Jan Plovsing fra Danmarks Statistik, at 31-39 pct. af kontanthjælsmodtagerne i den såkaldte matchgruppe 1 ikke var parat til at tage et arbejde. Der er således tale om mellem 4.650 og 5.850 personer ud af 15.000 danskere, der er på kontanthjælp og samtidig er erklæret egnet til at gå i arbejde.

Kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 1 er vurderet til, at der ikke er fysiske eller psykiske lidelser, der forhindrer dem i at kunne varetage et fuldtidsarbejde.

karina

På støtten i 11 år

Hele debatten er blusset op igen, efter at den 44-årige kontanthjælpsmodtager Robert Nielsen fra København, der har været på kontanthjælp i 11 år, søndag i et program på DR2 forklarede, at han ikke vil tage et job, før samfundet kan tilbyde et, der matcher hans evner og kræfter.

Det fik bl.a. Liberal Alliances Joachim B. Olsen til at kalde Robert Nielsen for en taber, mens Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby mener, at sagerne skriger på handling fra politikerne

- Hvis vi ikke reagerer, underminerer vi kontanthjælpssystemet og den hjælp, som mange har behov for. Der skal være mere håndfaste krav til dem, der godt kan arbejde, men ikke vil. Vi ved, at det er et omfangsrigt problem. Der er næsten en million danskere på offentlig overførselsindkomst, og det er for mange, siger Ellen Trane Nørby.

- Hvis Robert ikke gider at arbejde, skal kontanthjælpen tages fra ham, siger hun.

Aamund og robert

Ingen job finere end andre

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) ønsker ikke at kommentere den konkrete sag og advarer sine politiske modstandere mod at basere deres holdninger på en enkelt sag. Hun forklarer dog, at kontanthjælpsmodtagere har en pligt til at tage et arbejde, hvis det er muligt.

- Hvis man som kontanthjælpsmodtager ikke vil hjælpe med at bidrage til samfundet, selvom man godt kan, er min holdning klar: Så skal de ikke længere have kontanthjælp, slår Mette Frederiksen fast og giver alligevel en bredside til Robert Nielsens holdning om, at nogle job ikke er fine nok.

- Det er mig helt grundlæggende forkert, at nogle mener, at der er job, der er finere end andre.

Det er i dén grad at nedgøre de mennesker, der har de job. Som samfund kan vi slet holde til sådan en holdning, siger Mette Frederiksen.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, bekræfter, at der i alle jobcentre landet over findes personer som Robert Nielsen. Og hun tvivler på, at Robert Nielsen, hvilket han selv mener, vil kunne varetage et job i morgen.

- Med den attitude, som han har vist de senere dage, kan det være svært at se, hvilken arbejdsgiver der ville være ellevild for at få ham som medarbejder, siger Bettina Post og giver et bud på, hvorfor det er svært at hjælpe personer som Robert Nielsen.

Dovne Robert og Joachim B Olsen

Nederst i bunken

- Noget af det sidste, som Inger Støjberg (V) gjorde som beskæftigelsesminister, var at øge refusionen til kommunerne, hvis de skaffer folk i virksomhedspraktik, giver dem uddannelse eller et job med løntilskud, fordi det var det, man gerne ville have jobcentrene til at iværksætte. Men der er Robert langtfra, og den form for aktivering, som han formentlig har brug for, giver næsten ingen refusion til kommunerne. Når jobcentrene skal have mandetimer og økonomi til at gå op i en højere enhed, kræver de daglige prioriteringer, at de mindst motiverede ledige, som er længst fra arbejdsmarkedet, ofte ryger nederst i bunken.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) forklarer til BT, at hun er opmærksom på problemet, og at regeringen barsler med en ændring af refusionsreglerne.

SMS

Tophistorier

Motorvej spærret efter alvorlig trafikulykke - flere er kommet til skade
En voldsom ulykke har mandag aften fundet sted på amagermotorvejen.

Motorvej spærret efter alvorlig trafikulykke - flere er kommet til skade

Elever ville have hævn over efterskolen: 'Flæk dem, tak'

Elever ville have hævn over efterskolen: 'Flæk dem, tak'

Kendt tidligere chefredaktør er død
Arkivfoto

Kendt tidligere chefredaktør er død

Er det her Danmarks bedste plejehjem? Her får beboerne dagens overraskelse

Er det her Danmarks bedste plejehjem? Her får beboerne dagens overraskelse

Anne stillede ét simpelt spørgsmål til kommunen: Så fik hun en regning på 1.324 kroner
Foto: Privat

Anne stillede ét simpelt spørgsmål til kommunen: Så fik hun en regning på 1.324 kroner

De sidste gæster på historisk badehotel: Vågnede ved lugten af røg - og kæmpede sig ud i mørke
Svinkløv badehotel er natten til d. 26. september brændt ned til grunden. Svinkløv badehotel blev bygget i 1925 og var Danmarks største træhus.

De sidste gæster på historisk badehotel: Vågnede ved lugten af røg - og kæmpede sig ud i mørke

FCM-boss afslører i ny bog: Det skete der, da Guld-Glen pludselig smuttede
FCM-sportsdirektør Claus Steinlein (th) fik ansat Jess Thorup som træner, selvom han tvivlede stærkt på, at det kunne lade sig gøre.

FCM-boss afslører i ny bog: Det skete der, da Guld-Glen pludselig smuttede

Gribende farvel til Sara: Storebrors sidste ord rørte alle i kapellet

Gribende farvel til Sara: Storebrors sidste ord rørte alle i kapellet

Hitter på Facebook