De Forenede Staters ambassadør Rufus Gifford blev lørdag gift med sin Stephen på rådhuset i København - et bryllup med stor symbolsk betydning.

Rufus Gifford står på trappen, der fører ud til rådhushaven i midten af Københavns Rådhus. Omkring sig har han hele sin familie, der stiller op til bryllupsfoto. Et lille stykke Hollywood med kridhvide smil forsamlet i oktober-Danmark. Men Stephen DeVincent mangler.

På den lille græsplæne er ambassadørens partner ved at vise sin sølvskinnende vielsesring frem - en vielsesring, parret også viste frem på Instagram:

»Stephen, hvor er du? Er han allerede stukket af,« råber Rufus Gifford på amerikansk ud over mængden af gæster og blitzende pressefotografer.

Stephen DeVincent småløber hen til trappen og stiller sig ved siden af sin mand. Begge er de iklædt sort smoking, hvid skjorte og med identisk blomst i reverset. Det var lang fra et almindeligt ambassadørbryllup, der fandt sted på Københavns Rådhus lørdag eftermiddag.

Både politisk og personligt var det en begivenhed med stor symbolsk betydning, forklarede Rufus Gifford, der siden 2013 har været USAs ambassadør i Danmark. En diplomat, der aldrig har forsøgt at skjule sin homoseksualitet. Tværtimod har den bredskuldrede amerikanske diplomat altid sat en ære i at holde regnbue-fanen højt. Blandt andet inviterede han offentligheden indenfor i DR3-programmet ’Jeg er ambassadøren fra Amerika’, hvor optagelserne til en ny sæson fandt sted under vielsen på rådhuset.

For ham og Stephen DeVincent var det en ære at blive gift på det rådhus, der som det første i verden lod par af samme køn blive gift med hinanden.

Rufus Gifford og Stephen DeVincent

»Det er en meget følelsesladet dag for os. Næsten på denne dato for 26 år siden blev det første par af samme køn gift inde på Københavns Rådhus bag os,« siger han, mens faderen Charles ‘Chuck’ Gifford forsøger at optage en video med sin smartphone.

»Jeg har aldrig fået så meget publicity,« joker faderen til den blitzende trængsel af danske pressefolk.

»Jo, du har,« lyder det tørt på amerikansk fra et familiemedlem.

»Den har bare aldrig været god før.«

Gifford-familien er stor, velhavende og indflydelsesrig - og tilsyneladende i besiddelde af en sund portion bramfri humor. Før han blev ambassadør i Danmark, var Rufus Gifford finansdirektør for Barack Obamas præsidentkampagne. Omkring 100 venner og familiemedlemmer var med til brylluppet på Københavns Rådhus, hvor ambassadøren blev gift med sin partner, dyrlægen Stephen DeVincent.

»Vi er så taknemmelige for også at kunne stå her, på dette symbolske sted, omgivet af så mange gode venner og rare mennesker. Det betyder alt for os, at vi nu også kan blive gift her.

I landet, der skabte eventyret. Nu skal vi skabe vores eget eventyr,« lød det fra Rufus Gifford kort efter vielsesceremonien, der fandt sted i den store rådhussal og med overborgmester Frank Jensen (S) som borgerlig giftefoged.

»Det betyder kolossalt meget for mig, at jeg fik mulighed for at vie Rufus og Stephen, som jeg kender vældig godt. De er begge to skønne mennesker. Da Stephen friede til Rufus på hans 40-års fødselsdag talte vi om, at det kunne være en oplagt mulighed at blive gift her på rådhuset,« sagde Frank Jensen, der var godt tilfreds med, at København som by atter slog et slag for homoseksuelles rettigheder.

»Det sender et vigtigt signal, at de har valgt at blive gift i København. Det er vigtigt for både dem og for København, hvor det hele begyndte.«

Udover Frank Jensen var de to forhenværende socialdemokratiske ministre, Nicolai Wammen og Mogens Jensen, også med til brylluppet på rådhuset. Efter ceremonien blev gæsterne kørt videre til selve festlighederne i den amerikanske ambassadørbolig på Strandvejen nord for København.

»Nu skal vi bare feste hele natten med gode venner. Det glæder jeg mig meget til,« sagde Rufus Gifford, før han satte sig i sin pansrede, sorte limousine. Med sin partner - samt ægtefælle - ved sin side.

Se videoen: Rufus Gifford knækker sammen af grin efter vielsen på rådhuset