Stigende problemer med indsmugling af våben, hjemmerøverier og handel med kvinder får Socialdemokraterne til at foreslå skærpet grænsekontrol. DF støtter.

Politibetjente og toldere skal igen holde øje ved den dansk-tyske grænse for at sætte en effektiv stopper for ulovlige våben og kriminelle.

Det mener Socialdemokraterne, som anklager regeringen for at have barberet det danske toldvæsen så langt ned, at der kun er 10 mand til at overvåge den 72 km lange dansk-tyske grænse. Det er uholdbart i en situation med stigende problemer med indsmugling af våben, hjemmerøverier og handel med kvinder, mener Dan Jørgensen, Socialdemokraternes spidskandidat ved Europaparlamentsvalget.

- Mange mennesker er bekymrede over, at kriminelle tilsyneladende uden problemer kan komme ind i Danmark. Det er ikke EU's fejl, men skyldes, at regeringen har udsultet Skat og forsømt politiet, siger Dan Jørgensen.

Socialdemokraterne foreslår, at grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse bliver genindført i en periode. Imens skal politiet og Skat udarbejde en plan for, hvordan en permanent øget kontrol kan foregå inden for Schengen-samarbejdet.

Schengen-traktaten giver EU-landene mulighed for at genindføre grænsekontrollen af sikkerhedshensyn. Det har Danmark blandt andet gjort i forbindelse med topmøder, mens Frankrig eksempelvis har valgt at opretholde kontrollen ved grænsen til Belgien og Luxembourg, påpeger Dan Jørgensen.

I marts måned kom det frem, at der ikke er fundet et eneste skydevåben ved grænsen de seneste to år. Det fik skatteminister Kristian Jensen (V) til at afsætte 50 mand ekstra til at styrke indsatsen mod indsmugling af våben og eksplosiver. Men det er en lappeløsning, mener Dan Jørgensen.

- Danmark har i dag færre toldere i hele landet, end Sverige har alene i Arlanda Lufthavn, siger han.

Forslaget om øget grænsekontrol har opbakning fra Dansk Folkeparti. Ifølge partiets spidskandidat til Europaparlamentsvalget, Morten Messerschmidt, er der opstået en ny parlamentarisk situation om et væsentligt spørgsmål for Danmark. Han vil derfor bede Folketingets formand om at indkalde Folketinget, så spørgsmålet kan drøftes allerede i næste uge.

/ritzau/