Socialdemokratiet kræver en orientering i Udenrigspolitisk Nævn fra udenrigsministeren om tyrkisk overvågning.

København. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) må på banen.

Sådan lyder kravet fra Socialdemokratiet, efter at en religiøs rådgiver for den tyrkiske ambassade i Danmark åbent har indrømmet indsamling af oplysninger om dansktyrkere.

- Det er dybt alvorligt og helt uacceptabelt, at den tyrkiske ambassade laver en sådan overvågning i Danmark, siger politisk ordfører Nicolai Wammen.

- Og at man nu fra tyrkisk side helt åbent erkender, at man blæser på dansk lovgivning, er en skærpende omstændighed, tilføjer han.

I første omgang kræver Wammen, at udenrigsministeren orienterer Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, hvor han selv er medlem.

- Han skal hurtigst muligt orientere om, hvad der er op og ned i denne her sag, siger Nicolai Wammen.

Han vil have svar på, hvordan regeringen vurderer de nye oplysninger fra rådgiveren, og om det giver anledning til, at der skal tages yderligere skridt i forhold til Tyrkiet fra dansk side.

Kenneth Kristensen Berth, EU-ordfører og medlem af Folketingets Udenrigsudvalg for Dansk Folkeparti, siger til Kristeligt Dagblad, at sagen skal have konsekvenser for Tyrkiet.

- Min indstilling og Dansk Folkepartis er, at der skal tages to skridt: At udenrigsministeren tager ambassadøren til en samtale og alvorligt overvejer at udvise den pågældende religiøse rådgiver, siger han til avisen.

Udenrigsministeriet peger i Kristeligt Dagblad på Justitsministeriet for at få en kommentar.

Justitsministeriet henviser over for Ritzau til et tidligere folketingssvar fra 6. april.

Her understreger justitsminister Søren Pape Poulsen (K), at "politiet skal tage anmeldelser om politisk eller religiøst motiveret kriminalitet meget alvorligt".

- [Politiet skal] gøre, hvad de kan for at få stillet de ansvarlige gerningsmænd til ansvar, i det omfang der er begået noget strafbart. Det har jeg også en klar forventning om, at politiet gør.

Pape oplyser, at Københavns Politi igen vil kigge på de anmeldelser, de har modtaget om videregivelse af informationer om personer bosat i Danmark til de tyrkiske myndigheder.

Og det ser ud til, at politiet får endnu mere at se til.

Fredag oplyser den dansk-tyrkiske journalist Hasan Cücük, at han vil anmelde ambassaden i Danmark og den religiøse rådgiver til politiet. Det skriver Politiken.

Cücük er en af de fire mænd, som ambassaden har indsamlet oplysninger om.

/ritzau/