Kommunerne har ifølge socialministeren frit slag på fristerne. Det er en misforståelse mener S, der synes, Karen Ellemann sætter retssikkerheden over styr.

Selv om kommunerne selv sætter deres frister for, hvor længe de må være om at behandle sager om hjælpemidler, overskrider de fristerne med flere længder. Det betyder, at ældre kan vente et helt år på at få afklaring på, om de kan få en rollator.

Indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) mener ikke, at retssikkerhedsloven sætter nogen øvre grænse for, hvor lang tid sagsbehandlingen må vare. Det indskærper hun i et svar til Folketingets Socialudvalg, men det er en misforståelse, mener Socialdemokraternes hjælpemiddelordfører, René Skau Björnsson.

- Jeg er meget utilfreds med det svar. Hun giver dermed udtryk for, at sagsbehandlingstider er elastik i metermål. Det dur simpelthen ikke, siger René Skau Björnsson.

Han mener, ministeren misforstår lovens intention.

- Da vi lavede retssikkerhedsloven, blev det slået fast, at sagsbehandlingen skal foregå hurtigst muligt. Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at borgerne skulle gå i tre, seks, eller 12 måneder uden at få en afklaring, siger han.

På grund af uenigheden mener Socialdemokraterne, at Folketinget må gribe ind.

- Folketinget må indføre en maksimal sagsbehandlingstid. I første omgang håber vi, at vi med dialog kan få kommunerne til at overholde fristen, men vi vil ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at indføre sanktioner mod dem, der ikke gør det, siger René Skau Björnsson, som understreger, at de nuværende tilstande ikke er et retssamfund værdigt.

René Skau Björnsson har kaldt socialministeren i samråd om sagen efter sommerferien.

Indenrigs- og socialministerens pressekontor oplyser, at Karen Ellemann ikke kan kommentere beskyldningerne, fordi hun er på ferie.

/ritzau/