KØB PLUS!

Rygning totalt forbudt: Her skal vagtværn kontrollere om de ansatte ryger i smug

Bliver du taget i at smug-ryge tre gange, står du til fyring. Hvad mener du? Deltag i debatten her

Det er ren Big Brother, at vagterne på Aalborg Universitetshospital skal kontrollere, om de ansatte ryger i smug, mener overlæge. Men den strikse rygepolitik virker.

På Aalborg Sygehus skal personalet se sig en ekstra gang over skulderen, hvis de smugryger på hospitalets område, selvom det er forbudt. Hospitalets vagter har nemlig fået beføjelser til at bede om navn og tjenestenummer på de ansatte, der bryder rygepolitikken.

Hvis de bliver taget, står den på samtale hos ledelsen, tilbud om rygeafvænning eller i værste fald en en fyreseddel.

FOA: Rygekontrol på sygehus er over grænsen

Sådan har det været siden november, forklarer sygeplejefaglig direktør Lisbeth Lagoni. Og det har været forbudt at ryge på hospitalets område i fem år, inden det strikse tiltag blev indført.

- Men vi fik rigtigt mange klager fra patienter og pårørende om, at vores personale har stået nedenfor vinduerne og røget. Blandt andet er røgen sivet ind på børneafdelingen og på vores intensive afdeling, forklarer hun.

Løkke efter faderens død: Uværdigt at tvinge ham ud i kulden for en sidste cigaret

- Derudover hat folk smidt cigaretskodder i skraldespanden, hvorefter der gik ild i dem. Andre har sat kiler i dørene, fordi der er kodelåse på. Så vi har rent faktisk haft indbrud, fordi folk er smuttet ind, siger Lisbeth Lagoni.

Big Brother kigger med

Derfor blev et enigt medarbejderudvalg enig om at skrue bissen på.

Hvis vagterne i dag tager personalet i at ryge, kommer de til samtale hos deres overordnede og bliver tilbudt rygestokursus. Anden gang bliver de indkaldt til samtale med sygehusledelsen. Og tredje gang risikere rygerne at blive fyret.

Overlæge Ilse Christiansen blev taget i at ryge i ambulanceindkørslen. Hun er dybt forarget over, at hun skulle udlevere personlige oplysninger til vagten, der tog hende i at ryge på hospitalsområdet.

- Velkommen til George Orwell's fremtidsvision: Big Brother is watching you, skriver hun i personalebladet Indsigt og Udsyn.

Tålmodigheden slap op

Ilse Christiansen opfordrer samtlige rygende medarbejdere, som ikke må forlade matriklen i arbejdstid, til civil ulydighed.

- Hvis I bliver stoppet af en vægter, foreslår jeg formuleringen: Jeg forbeholder mig retten til ikke at udtale mig, før min advokat er til stede.

Ilse Christiansen ønsker ikke at uddybe sin kritik til bt.dk, men ifølge Lisbeth Lagoni har sygehuset fået jurister til at bekræfte, at det er i orden, at lade vagterne kontrollere de ansatte.

- Vi er rigtigt trætte af, at det er det, der skal til. Vi var tålmodige i fem år, men det er åbenbart det, der skal til, siger hun. For det virker.

Kontrollen virker

Tiltaget blev indført i november, og i den første måned blev 25 ansatte taget i at ryge, forklarer Lisbeth Lagoni.

- Men siden jul er kun tre blevet taget. Og ingen af dem er blevet taget to gange. Så det hjælper, siger hun og understreger, at hun håber på, at Aalborg Sygehus på et tidspunkt kan rulle tiltaget tilbage igen.

Der er opstillet rygeskure til patienter og pårørende udenfor sygehuset. Men de er ikke tilegnet personalet, som i mange tilfælde slet ikke har mulighed for at forlade sygehusets område, hvis de skal kunne passe deres arbejde.

HVAD MENER DU`DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ BT.DK'S FACEBOOK-SIDE HER

Din kommentar

Kommentarer

Er ikke-ryger men væmmes ved den måde rygere chikaneres på

Skrevet af Nørgaard, Torsdag den 28. november 2013, 13:38

I stedet for at finde en fornuftig løsning alle kan være tilfredse med vælger ledelsen totalforbud.

Flot det viser at de er handlekraftige, tror de selv, men er det i virkeligheden ikke bare tegn på elendig ledelse og magtliderlighed.

At det også gælder e-damp, viser at det ikke er pga. hensynet til ikke-rygerne, men blot en hetz mod rygere og tidligere rygere (e-damperene), der er gået helt over gevind. Den slags har man jo set før i verdenshistorien. Når først det er blevet almindelig accepteret at man kan hetze en bestemt gruppe mennesker, får det den indre svinehund frem i nogle, mens flertallet blot ser på, mens de forsøger at retfærdiggøre det.

Den eneste måde det kan stoppes på at at vi alle, ikke blot de det går ud over, men alle anstændige mennesker, rygere og ikke-rygere siger stop og praktisere civil ulydighed. Ikke-rygerne behøver ikke nødvendigvis begynde at ryge, men kunne jo bruge en e-cigaret.

...

Skrevet af Hammer, Onsdag den 30. januar 2013, 18:27

Jeg kan kun glæde mig over at jeg ikke deltager i denne debat.

Jeg er ikke ryger.

Men alligevel læser man Thomas, beskrive rygere som nogle der er syge og ligestiller dem med narkomaner, og får det nærmest til at lyde som om at rygerene tager elevatoren op til lunge adelingen og sætter sig til at ryge på den første og bedste stue.

Og når samme person senere i debatten snakker om hitler og rygere, så tænker jeg føj for helvede, jeg ved ikke om det er rygerene eller ikke rygerene der er mest syge her.

Debatten er jo helt afsporet.

Debatten er jo helt afsporet.

Skrevet af Peter Jensen, Torsdag den 31. januar 2013, 11:36

Ja det er den vist. Du læser en artikel.
Bagefter læser du alle kommentarer til den.
Som det næste skriver du et indlæg, hvor du starter med at glæde dig over, at du ikke skriver et indlæg, da du ikke ønsker at deltage i denne debat.

Du skriver at du ikke ryger. Det kunne jeg godt måske godt have mine tvivl om, men jeg lader den ligge der.

Thomas beskriver rigtigt nok rygere som syge mennesker og ligestiller dem med stofmisbrugere. Hvis man mange gange dagligt har brug for at inhalere røg som indeholder over 4000 giftige kemikalier, er man så ikke stofmisbruger?
Nikotin er ligeså vanedannende som både kokain og heroin, så jeg synes faktisk at Thomas har fat i en god pointe der.

Problemet på Aalborg sygehus, er at de ansatte rygere, står og ryger i ambulance indkørslen og foran indgangene. Denne form for adfærd tillader virksomhedens politik ikke. Personalet arbejder med mennesker. Personalets fokus skal være på patienterne og ikke på den næste cigaret. Hvis man ikke har rygrad nok til at lægge sit misbrug på hylden, er man så egentligt egnet til at arbejde sådan et sted?

Patienter kommer som regel på sygehus for at blive helbredt for deres sygdom, ikke for at få en med hjem.

Ved du noget som vi andre ikke ved Hammer?
Kan du dokumentere at Thomas som skriver om Hitler er den samme person? I så fald arbejder du som web administrator hos BT. Alternativt laver du IT kriminalitet. Hvis du ikke er ryger, så har du en professionel interesse i at kommentere på artiklen. Kom med nogen saglige argumenter!

Der er masser af dårlige undskyldninger

Skrevet af Thomas, Søndag den 20. januar 2013, 12:20

Alle de andre forurener ligeså meget, så jeg skal ikke vise mig som et godt eksempel ved at bryde den sociale arv?

Tobaksrygning er og bliver et stofmisbrug, det kan man på ingen måde tillade sig at belaste andre med. Du må heller ikke drikke alkohol eller indtage narkotika på din arbejdsplads. Det hører ikke hjemme i arbejdstiden.

Det næste bliver vel at alkoholikerne vil indrette værtshuse på sygehusene. Narkomanerne vil have fixerum og sniffe rum på sygehusene. De prostituerede vil have bollerum på sygehusene. Hvornår holder dette vanvid op?

Sterinlys.

Skrevet af Nielsen., Lørdag den 19. januar 2013, 23:51

Det er så hyggeligt med sterinlys,de bliver næsten brugt i alle hjem hver dag. Sterinlys forurener og er farligere at være sammen med end 1 ryger.
MEN DET ER JO SÅ HYGGELIGT SYNTES VI JO ALLE SAMMEN, SÅ SKIDT MED DET GIVER EN LUNGECANSER.
Søg på er sterinlys er sundhedsskadelig og se hvad der kommer frem.

forbuds danmark

Skrevet af eva just, Lørdag den 19. januar 2013, 23:07

var der ikke noget om at en hvis politiker fik lavet ryge rum, til sig sel. Nå jo dem på Christiansborg er helt uden for resten af samfundets magt tryk fra Cristiansborg, de er jo ikke længere almindelige borger som os andre dødelige. Når det så er sagt, hvordan kan man forfordele rygere med indtagelse af alkohol. Hvor mange dødelige ulykker er der ikke på de danske veje, grundet indtagelse af alkohol. Hvor mange børn får en barndom ødelagt på grund af druk. Hvad med giftigt udslip fra fabrik skorstene. Hvad med alle de millioner af kroner der bliver givet ud for at politiet kan holde orden på diverse fodbold fans. Nej jeg forstår IKKE hvorfor der er så stor en hetz mod folk der ryger, der er da også læger der ryger, og de burde da, hvis nogen vide, hvad KONSEKVENSERNE KUNNE BLIVE.
Nej fri os for alle de kloge hoveder som pr. magt vil stramme den personlige frihed.

IKKE - RYGERE !!!

Skrevet af Anne, Lørdag den 19. januar 2013, 21:12

De ikke-rygere forstår IKKE noget om, idet de selv har aldrig røget, derfor forstår de ikke noget af de rygere befolkninger

Vi ved godt hvad er KOL o.s.v.

Hvad er det værste som vi kan få inde i lunger alligevel ( Blyfri - benzin - skorsten - kul - tryk af avis bl.a o.s.v ) Det er ikke cigaretters egne skyld på forhånd tak, kære idiot ikke-rygere !!

Få jer dog et liv !!!! Kære ikke - rygere

Tobaksrygning er et stofmisbrug.

Skrevet af Thomas, Lørdag den 19. januar 2013, 18:15

Det er et sygehus for pokker.

Har du hørt om KOL?
Har du hørt om hjerte sygdomme?
Tobaks røg er MEGET MEGET ubehageligt for disse patienter.

Rygernes lemfældige omgang med kemikalier tvinger andre mennesker til at være en del af deres misbrug og det er bare ikke iorden.

Rygere er ligsom voldtægts forbrydere der bare knepper løs uden at få lov først. Din adfærd er sygelig, kære ryger.

Endelig en ansvarlig ledelse

Skrevet af Ibsen, Lørdag den 19. januar 2013, 13:54

Jeg har lige læst hele denne debat (hvis man altså kan kalde alt det ordskvalder for debat?) igennem fra ende til anden.
Hvis en arbejdsgiver har retningslinier, der siger at ansatte ikke må ryge i arbejdstiden - hverken ude eller inde, ja så er det sådan, det er.
Der er faktisk slet ikke rigtigt noget at diskutere.
Hvis overlægen og andre rygende ansatte ikke bryder sig om det, står det dem frit for, at finde et andet job.
I DK har vi heldigvis ytringsfrihed, så alle må komme med sin mening på sådan en debattråd som denne.
Jeg undrer mig dog over, at én debattør som "Chris" synes, at det er i orden, at forsøge at "banke alle på plads", der er uenige med ham.
Det finder jeg ærlig talt lidt upassende.
God weekend til alle

Rygning

Skrevet af Inger Marie Olsson, Lørdag den 19. januar 2013, 08:34

Jeg er glad for at jeg kan undgå dette diktatur og undgå at komme ind til disse fatsvage ledere på dette hospital skulle fyres i en tobaks tåge Vægterne er meget usympatiske at de vil lade sig byde den slags havde jeg været vægter så ville jeg hellere fyres end rende i ledelsens slipvind

det stinker...

Skrevet af bjørn, Fredag den 18. januar 2013, 19:48

langt væk af magtmisbrug.

Forbyd cykling

Skrevet af Mogens Busk Sørensen, Fredag den 18. januar 2013, 18:24

Synes cykling skal forbydes, da cyklister cykler på fortove og i fodgængerovergange og er til stor gene for de gående.
Hvilken etage ligger børneafdelingen på Aalborg Sygehus i øvrigt på ?

Brokkehovedernes triumf

Skrevet af Jørgen, Fredag den 18. januar 2013, 18:11

Så fejrer det åh! så politisk korrekte samfund en ny triumf.
Jeg er ikke ryger gennem 40 år, men synes, at foragten for andre mennesker ta'r overhånd.
Og røgen trækker åbenbart ind af vinduerne - det kan ikke være rigtigt. Men endnu en triumf for de bedrevidende.
Det er snart ikke til at holde ud!!!!!!!!!!!

Pjokket overlæge

Skrevet af Leo J., Fredag den 18. januar 2013, 18:09

Tænk, at en OVERLÆGE som på sygehuset dagligt ser de kostbare følgeskader som rygerne påfører samfundet og sig selv med de uhyre økonomiske følger, det har, kan tage NIKOMANERNES ”rettigheder” i forsvar!

Sært, at ikke-rygerne fortsat vil finde sig i disse dårlige kollegers fravær fra arbejdet, som ikke-rygerne er dumme nok til at udføre. Godt råd til ikke-rygerne: Når nikomanerne går ud for at pulse løs, så forlader I også jeres pladser og går eventuelt en tur eller sætter jer hen i kantinen og tager en kop kaffe eller bare slapper af.

L.J.

Stik piben ind Lisbeth Lagoni

Skrevet af Rolf, Fredag den 18. januar 2013, 17:38

Hvor er tolerancen for vores medmennesker henne? Røgen lugter og er skadelig hedder det. Det er med sikkerhed rigtigt. Men der er meget andet der både lugter og er skadeligt. Det er med sikkerhed også rigtigt. Den virkelige årsag til rygeforbudet skal nok nærmere hentes i et tåbeligt forsøg på at effektivisere arbejdet, under dække af at rygningen genere nogle få intolerante mennesker. Og med loven i hånden kan sygeplejefaglig direktør Lisbeth Lagoni frit dæmonisere det rygende folkefærd. Var der ligeledes en lov mod at spise et stykke frugt el. drikke en kop kaffe i arbejdstiden, mens man veksler et par ord med en kollega, skulle det ikke tage hende lang tid før hun fik indført et forbud herimod.
Piben ville nok få en anden lyd, hvis der manglede arbejdskraft og det ikke var muligt at skaffe flere ikke-rygende ansatte! For i bund og grund er bundlinjen det eneste der interessere det lille menneske!

Det kunne være interessant.....

Skrevet af SM-, Fredag den 18. januar 2013, 17:29

at få oplyst med hjemmel i hvilken lov § de nævnte jurister har bekræftet, at det er ok at lade vagterne kontrollere de ansatte?

Det må jo stå i en lovtekst, som man selv kan kontrollere rigtigheden af uden at skulle smide offentlige penge ud til overbetalte jurister - eller?

SYG SYGERE SYGEST DE ER BINDE GALE. ( Jeg er IKKE ryger. )

Skrevet af KARSTEN B., Fredag den 18. januar 2013, 17:15

Det er altså et nummer alt for langt ude, de stakkels rygere er jo et jaget folk. Der er plads til os alle sammen, bare vi tage hensyn til hinanden.Hold da helt kæft hvor har politikerne gjort Danmark til et forbuds land for hvad er det næste. Og alle i brokhoveder sidder og fylder jer med kager chokolade mm/drikker alkohold/køre bil fylder jer med piller mm.

Hvad bliver det næste

Skrevet af Steen Hemdrup, Fredag den 18. januar 2013, 17:14

Det næste er at man ikke må fed for arbejde og fede ikke må spise i arbejdstide, hvor er forskellen er det ikke det første skridt mod et fascistisk samfund

rygning

Skrevet af eva just, Fredag den 18. januar 2013, 17:09

Det er en skandale at man kan gennemfører den slags love og regler. Så vidt jeg ved siger grundloven at man har personligt ret til at leve sit liv som man vil. Hvad er det dog for en mentalitet at man laver love og regler som de gør i Nordkorea hvor ingen har personlige rettigheder.
Har man undersøgt hvilke andre stoffer lægerne, ag andre i sygehusenes top stillinger, Nej vel så FRI OS FOR JERES MAGTARROGANCE OG SE NU I ØJNENE AT VI ALLR BLIVER SYGE AF ET ELLER ANDET OG DØR. Jeres evindelige jammer sammen med Bent Hansen og politikkerne er vi ærlig talt træt af, det er trods alt en persons egen beslutning om de vil ryge. Har man undersøgt hvor mange personer har et alkohol problem. Hvor mane personer er blevet stressede på grund af jeres evindelige hetz. Hvis Danmarks største problem er rygning, så ville Danmark ikke behøve politikkerne. SÅ STOP JERES EVINDELIGE MAGTARROGANCE OG UNDERTRYKKELSE AF BEFOLKNINGEN.
dette er nu min mening.

sygt

Skrevet af bk, Fredag den 18. januar 2013, 16:59

ja et sygt samfund er i opbygnings fasen --vi er snart alle muslimer hvem tjekker, de som tjekker og hvem tjekker politikerne og embedsfolkene osv . jo fuck systemet

Når du drikker - skader du kun dig selv - Not!

Skrevet af Benny Madsen, Fredag den 18. januar 2013, 16:17

Alkohol er sikkert en af menneskehedes største svøber, den ødelægger din krop, din familie, dit liv hvis du ikke kan styre det og i værste fald dræber den andre, hvis du fx. sætter dig bag et rat når du har drukket!
Og så er fulde folk i toget, pisse irriterende. Nææ hvis tobak skal være forbudt, så skal alkohol dælme også være det. i hvert fald, hvis vi skal tage de sundhedsmæssige indvendinger alvorligt!

Oplysning

Skrevet af Thomas, Lørdag den 19. januar 2013, 19:25

Det ER forbudt at arbejde på et sygehus, hvis man er påvirket af alkohol.

rygere

Skrevet af Kate Rasmussen, Fredag den 18. januar 2013, 15:37

Der skulle jo stå RØGET det var så lige en skrivefejl. Sorry,godt man ikke er perfekt.

Rygere

Skrevet af Kate Rasmussen, Fredag den 18. januar 2013, 15:33

Jamen hvad er det dog for noget nu,de stakkels rygere er jo et jaget folk.men er der nogen som lige tænker på at når de står og venter på bus eller taxa,om hvormeget de oser og hvor meget skidt af diesel og forurenede partikler som kommer ud af udstødningsrørene,nej vel,de skulle hellere feje for egen dør først.Jeg syns det er helt iorden,at der ikke må ryges på hospitalet,men udenfor det er sgu da noget pjat,det er for langt ude i hampen.Jeg holdt selv op for over 20 år siden,men det var på grund af Legionær syge,mine lunger kunne ikke mere,men manden ryger stadig,og det skal han altså have lov til,også når vi er ude hos nogen,kunne jeg ikke drømme om at brokke mig,over røg,jeg kan jo bare flytte mig lidt væk,så jeg ikke får røgen direkte i hovedet,og alle vores venner de ryger og må selvfølgelig ryge i vores hjem,OG hvis jeg ikke havde fået Legionærsyge dengang,tja så havde jeg røger endnu,for jeg syntes at det er dejligt og hyggeligt med en smøg.

SYGT

Skrevet af Rene' Frederiksen, Fredag den 18. januar 2013, 14:41

Det er altså et nummer alt for langt ude.Det grændser til rabiat vandvid,her er det vist løbet helt af sporet og er sygeligt

Livet

Skrevet af Hanne, Fredag den 18. januar 2013, 14:40

Det er farligt at leve.
Man kan dø af det, endnu har ingen overlevet.
Der er plads til os alle sammen, bare vi tage hensyn til hinanden.
Så det er nu, er der bare ingen som tager hensyn til rygerne, det er en skam. Vi kunne alle sammen have det så godt. Tænk på alle de skattekroner som kom ind ved rygning, det gavner os allesammen. Men der bliver færre og færre som ryger, så derfor må man opfinde nogle andre afgifter, som vi alle kan komme til at betale til. Så lad nu rygerne få fred, og begynde at tage hensyn til dem også. Har altid lære at man skulle tage hensyn til mindretallet, såsom de overvægtig, dem som bruger briller, de med rødt hår osv.

Fyr efter FØRSTE rygning!

Skrevet af Leif Kjær, Fredag den 18. januar 2013, 14:24

Hvorfor vente med at fyre rygere, som ikke har så meget karakter, at de kan undlade at ryge, hvor det er forbudt?
Der er mange, som går arbejdsløse - også ikke-rygere. Tag ikke- rygerne, og besæt de fyredes job med dem. - Så kan rygerne brokke sig over, at de heller ikke må ryge på socialkontoret...

nazisterne

Skrevet af Tonny, Fredag den 18. januar 2013, 13:17

hitler og hans kontrolapperat har ikke været forgæves det næste bliver de tykke og så alle de forkerte folk,velkommen til fremtiden hvor selvstændig menneskehed er afskaffet.

Tobak indeholder stoffet Hydrogen Cyanid.

Skrevet af Thomas, Lørdag den 19. januar 2013, 18:46

Hitler brugte dette stof under navnet Zyklon-B,
til at dræbe 1 jøde eller 2 med, så man kan sige at rygerne har lært at udøve kemisk krigsførelse mod ikke-rygere, af nazisterne.

Jeg syntes at er OK

Skrevet af Roland Messerschmitt, Fredag den 18. januar 2013, 13:06

De ryere stinker over alt,det røg smitter os alle med sygdom,så ud på landet med dem,det kan jo ikke passe det er os der skal vide for ders gift.